Halétel győzött az idei Esztergom Étele Főzőversenyen

2018-ban az Esztergom Étele kitüntető címet egy letkési csapat harcsa-kreációja kapta, továbbá négy különdíj is gazdára talált.

Szeptember 8-án, szombaton az Ízek-Korok-Hangulatok Kulturális és Gasztronómiai Fesztivál keretén belül immáron hatodik alkalommal rendezték meg az Esztergom Étele Főzőversenyt, amelyen idén tizenegy csapat mérhette össze főzőtudását rangos zsűri közreműködésével. Az ételek olyan jól sikerültek, hogy most először a verseny történetében újrakóstolásra volt szüksége Buday Péter és Jászai Tibor mesterszakácsoknak, hogy kiválaszthassák mind közül a legjobbat. 2018-ban az Esztergom Étele kitüntető címet egy letkési csapat harcsa-kreációja kapta, továbbá négy különdíj is gazdára talált.

Szeptember 8-án, szombat délután az időjárás tökéletesnek bizonyult ahhoz, hogy az Esztergom Étele Főzőversenyre benevező tizenegy csapat, tudása legjavát nyújtva szoros versenyt ígérjen. Buday Péter és Jászai Tibor mesterszakácsok – körbejárva a versenyzőket – tanácsaikkal látták el a csapatokat, illetve fokozták azt a jó hangulatot, amely kezdettől fogva már jellemezte a résztvevőket. Az eredményhirdetésénél Buday újfent erre helyezte a hangsúlyt; harmadik alkalommal is nagy örömmel jött Esztergomban, hiszen, ahogy mondta: egy ilyen főzőversenyen pontosan az a lényege, hogy gyönyörű történelmi városrészben, ragyogó napsütésben, jó hangulat mellett készüljenek el a finomabbnál finomabb ételek. Az értékelés során már az elején bizonyossá vált, hogy idén – köszönhetően az évről évre visszatérő versenyzőknek – nagyon szoros lesz a küzdelem, így ha sikerül is dönteni, az csak hosszas mérlegelés után lehetséges, illetve újrakóstolás mellett.

2018-ban az Esztergom Étele Főzőverseny fődíját egy letkési csapat, A rokonok névre hallgató baráti társaság nyerte élükön Simon Józsefnével, Dénes Péterrel és Simon Krisztiánnal. Zöldfűszeres apró lángossal és sáfrányos paradicsomszósszal készítették el a harcsát, amelyet olyan jól sikerült megsütniük és tálalniuk, hogy az végül a dobogó legfelső fokára emelte őket. Egy éven keresztül tehát Esztergom több éttermében A rokonok harcsája úszkálhat győzelmi mámorban megálmodóival együtt. Buday szerint a sáfrány kifejezetten jó megoldásnak bizonyult, a lángosok fűszerezése pedig tökéletesen harmonizált a harcsával. A csapat már tavaly, illetve tavaly előtt is felhívta magára a zsűri figyelmét, idén pedig megkapták a várva várt elismerést, és a 200 ezer forint fődíjat a Moriani Consulting Kft., valamint a Noreg Kft. jóvoltából.

Különdíjakat is szép számba osztott a zsűri köszönhetően a nagylelkű felajánlásoknak. Esztergom város különdíját egy Debrecenből érkező hagyományőrző társaság nyerte, akik Mátyás király korabeli ételt készítettek reneszánsz szakácskönyv receptúrája alapján. A Kósa Sándor, Lovas Richárd, Nagy Réka, Lakatos Patrik, Donkó Zsófia és Szatmári Dániel alkotta Debreceni Történelmi Korok Hagyományőrző Egyesületének csapata sült sertéstarját készített szőlőnek levében mézes-tormás mártással, csodálatos tálalással, megidézve a 15. század varázslatos hangulatát.

A Valeomed Egészségközpont 40 ezer forintos különdíját a legegészségesebb étel kategóriájában a táti Fehér Hattyú Szépségszalon versenyzői: Újvári Georgina, Porubszky Melinda, Szalma Szidónia és Tóth Krisztián nyerték. Jóllehet tavaly nem vettek részt a versenyen, de az előtte lévő évben már ígéretes csapatnak bizonyultak gyümölcsös mártásaikkal. Idén kacsamellel indultak káposztás lángossal és gyümölcsraguval. A paleo étel az összesített pontversenyben is nagyon előkelő helyen végzett.

A Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara különdíját a dorogi Vadócok, Bartl János, Penyigei Viktor, Penyigei Erika és Kifor Edina nyerték. A zsűrit lenyűgözte az erdei gombával töltött pityókafánk, amely az otelló-lekvárral Bakócz Tamás dámvadját szintén a verseny legjobbjai közé sorolta.

A felvidéki Magyar Közösség Pártja különdíját, egy értékes borválogatást az esztergomi Becse Művek vihette haza. A hölgyek évről évre résztvevői a versenynek. Idén saját kertjükben termesztett zöldségeiket használták fel a tésztás köret elkészítéséhez, amely annyira friss és finom volt, hogy a zsűri külön elismerését is kivívta.

A többi csapat noha különdíjban nem részesült, mégis a mesterszakácsok elismerő szavaival zárhatta a versenyt. Például a legelegánsabb tálalás az AlMi duóhoz, Milotai Richárdhoz és Alberti Zsuzsannához köthető, akik a püspök úr nagypénteki szerény vacsoráját készítették el dunai süllőfiléből zöldséges kosárkákkal és cukkinis spagettivel. A legérdekesebb mártás a B&B Team, vagyis Bulfán Miklós és Bosznai Csaba neve mellé írható, pontosabban a göngyölt, lecsós csirkecomb ételükhöz, melyet zöldfűszeres palacsintaboglyával tálaltak. A legfiatalabb csapat a legjobb szóvivővel elismerés a Dobó Katalin Gimnázium végzős diákjait illette. Szepesi Lola és Szabó Péter vezetésével számos kukta és szurkolói segédlettel zöldséges ágyra fektetett rejtélyes csirkecsomag készült. A séfek elismerően nyilatkoztak a hús ízesítéséről, valamint a sütési módjáról. Az esztergomi Spejz Étterem mint a legígéretesebb csapat Simonics Ferenccel és Kőrösi-Fehér Krisztiánnal párolt báránycombot tálalt fel grillezett zöldségvariációval és országalmába töltött lilahagyma csatnival. Ez utóbbi már nem érte meg az újrakóstolást, hiszen azonnal elfogyott az első alkalommal, annyira finom volt.

Pap Nándorné Kun Szilvia és Pap Nándor Tokodról pisztrángos raviolival indult, amelyhez tejszínes mártást is készítettek. A tálalás szempontjából ez számított a legkreatívabb ételnek, hiszen a kerekre formázott töltött tésztakorongokat úgy helyezték vissza a halra borításként, mintha azok a pikkelyei lettek volna. Végül pedig egy másik letkési csapat is letette a névjegyét az idei versenyen. Az Ifjú Kukták Hada Fazekas Nórával, Fazekas Péterrel, Fazekas Erzsébettel és Steindl-Arató Verával a nevében igencsak találó Esztergomb(m)ája kreációval, vagyis sült kacsamájjal és szarvasgombás mézes répapürével lopta be magát a zsűri szívébe.

Az eredményhirdetésre 19 órakor került sor a nagyszínpadon, amely ugyanolyan jó hangulatban telt, mint az egész délután a verseny színhelyén, az Erzsébet parkban. Buday Péter és Jászai Tibor mesterszakácsok mellett Esztergom alpolgármestere, Bánhidy László is a színpadra lépett mindazokkal együtt, akik a különdíjak felajánlásait tették, a díszvendégek között Völner Pál államtitkár is gratulált minden résztvevőnek. Változatos ételek, részben vagy egészében kitűnő fogások, baráti légkör és a díjazottak felhőtlen öröme jellemezte idén is az Esztergom Étele Főzőversenyt.

Forrás: Keppel Dániel/Hello Esztergom

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!