Mátyás korát idézte meg az idei Ízek-Korok-Hangulatok Fesztivál

Az idei Ízek-Korok-Hangulatok Kulturális és Gasztronómiai Fesztivál (IKH) Mátyás király korába repítette vissza a résztvevőket, akik az Erzsébet parkban táborozó hagyományőrzők segítségével a 15. század mindennapi életét ismerhették meg.

Az idei Ízek-Korok-Hangulatok Kulturális és Gasztronómiai Fesztivál (IKH) Mátyás király korába repítette vissza a résztvevőket, akik az Erzsébet parkban táborozó hagyományőrzők segítségével a 15. század mindennapi életét ismerhették meg. Az Esztergom Étele Főzőversenyen szoros küzdelemben végül letkésiek kerültek ki győztesen. Vadállat-bemutató, középkori gyereksarok és népi játékok várták a kicsiket. Vásártér, finom ételek, egymást váltó koncertek és több ezer emberrel három napon keresztül, szeptember 7. és 9. között Esztergom egyik legnépszerűbb fesztiválján.

Ez alkalommal is nagy érdeklődés övezte a hagyományosan szeptember elején megrendezésre kerülő Ízek-Korok-Hangulatok Kulturális és Gasztronómiai Fesztivált, amely három napon keresztül, három helyszínen: a Kis-Duna sétányon, a Mindszenty téren és az Erzsébet parkban változatos programokkal, minden korosztályt szem előtt tartva várta a fesztiválozókat. A zsúfolásig telt vásárteret az esti nagykoncertek több ezer főre tehető résztvevői létszáma tudta csak felülmúlni. Pénteken a Supernem, szombaton a ‘80-as, ‘90-es éveket megidéző retro party (Bandj-vel, Csordás Tibivel, a Bestiákkal, Kefírrel, az UFO-val és a Desperadóval), vasárnap este pedig a Magna Cum Laude szórakoztatta a közönséget. Remek hangulat, kulturált együttlét, a tervezett programnak megfelelő zárás a környező lakosság nyugalmát sem zavarta – erre idén is nagy hangsúlyt fektettek a szervezők.

A fesztivál kiemelt programját, az Esztergom Étele főzőversenyt hatodik alkalommal is kiemelt figyelem kísérte. A tizenegy versenyző csapat olyan színvonalon teljesített, hogy a zsűri két mesterszakácsa: Buday Péter és Jászai Tibor az egyenkénti értékelések végén a legszorosabb küzdelemben maradt ételeket újrakóstolták. A fődíjat, vagyis az Esztergom Étele 2018 címet, illetve a vele járó 200 ezer forint jutalmat, amelyet a Moriani Consulting Kft. (egyben mint a fesztivál szervezője) és a Noreg Kft. ajánlott fel, a letkési Rokonok csapata nyerte Simon Józsefnével, Dénes Péterrel és Simon Krisztiánnal. A tökéletesre sütött harcsafilét zöldfűszeres apró lángossal és sáfrányos paradicsommártással körítették. Több csapat is kapott különdíjat: a Valeomed Kft. 40 ezer forintos utalványt ajánlott fel, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a szokásos, Szász Endre alkotásával díszített porcelánját, Esztergom városa is adott különdíjat az alpolgármester közreműködésével, ill. a felvidéki Magyar Közösség Pártja is jutalmazott kiemelkedő teljesítményt nyújtó csapatot. Részletesebben erről ITT olvashat.

Az idei fesztivál hangulata és a megidézett történelmi kor a 15. századra, Mátyás király reneszánsz világára összpontosult. Az Erzsébet parkban felvonuló hagyományőrző társaságok kor- és viselettörténeti bemutatói mellett lövészettel, gyalogos lemezpáncélos párbajokkal, kézművességgel, udvari vívással igyekeztek a résztvevőket egy olyan korba repíteni, amelyről ugyan sokat hallunk és tudunk is, mégis ritkán kerülhetünk testközelbe konkrét emlékeivel. Mindennek a hatását még az is fokozta, hogy az Ister Granum Vadász-Hagyományőrző Sport Egyesület is megtartotta Vadásznapját, amelyen aprótestű vadállat-bemutatóval és vadételekkel próbálták elvarázsolni az arra járó kicsiket és a felnőtteket egyaránt.

Igényes vásártér, gasztronómiai különlegességek, egymást követő változatos programok, jó hangulat, lenyűgözően szép történelmi városrész és professzionális szervezés. Idén is számos élményt tartogatott az Ízek-Korok-Hangulatok Kulturális és Gasztronómiai Fesztivál.

Fotók a rendezvényről:

Ízek-Korok-Hangulatok

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!