Átadták a Szent István-díjakat Esztergomban

Szent István-díjat vehetett át a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Szívtranszplantációs Munkacsoportja szombat délelőtt az esztergomi Vármúzeum lovagtermében. A Szent István-emlékéremmel Dolgos Lászlót, a Szív a Szívért Alapítvány alapítóját tüntették ki.

Szent István-díjat vehetett át a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Szívtranszplantációs Munkacsoportja szombat délelőtt az esztergomi Vármúzeum lovagtermében. A Szent István-emlékéremmel Dolgos Lászlót, a Szív a Szívért Alapítvány alapítóját tüntették ki. A díjjal az alapítók köszönetüket és nagyrabecsülésüket fejezik ki azoknak, akik a legtöbbet tették a magyarság érdekében.

Idén a Szent István-díjat a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Szívtranszplantációs Munkacsoportja vehette át. A munkacsoport már 25 éve dolgozik azért, hogy a legsúlyosabb állapotban lévő szívbetegeknek egy új lehetőséget adjon. A közelmúltban hajtották végre a klinikán az ötszázadik szívátültetést.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója azt mondta: évente a klinikán 50-60 szívátültetést végezünk, ez nemzetközi szinten azt jelenti, hogy Európában a második legnagyobb szívtranszplantációs központ vagyunk – fogalmazott.

Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője azt mondta: a díjat azok kapják, akik a legtöbbet teszik Magyarországért és a magyarságért. Külön öröm, hogy a díjazottak között rendszeresen szerepelnek határon túliak is.

Az ünnepségen a Családok Éve alkalmából a fiatal házasokat és gyermeket váró családokat is köszöntöttek. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy 2002-2010 között a házasságkötések száma 23 százalékkal csökkent, mára fordult a tendencia, 2010-hez képest másfélszer több házasságot kötnek Magyarországon, mint akkor. Ősszel a kormány nemzeti konzultáción kéri ki a lakosság véleményét a családtámogatásokkal kapcsolatban.

Novák Katalin úgy fogalmazott: megkérdezzük a magyar embereket arról, hogy ők milyen döntéseket tudnának támogatni a családtámogatások, fejlesztések terén és ezeknek a válaszoknak a birtokában hozzuk majd meg az elkövetkező időszak döntéseit.

2018-ban 16. alkalommal adták át a Szent István-díjat. A díjazottakat minden évben közvélemény-kutatás és internetes szavazás után választja ki az alapítvány kuratóriuma.

Fotó: Walczer Patrik

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!