Felavatták az olasz Lucart új papírtermék-gyárát Nyergesújfaluban

Az újrahasznosított higiéniai papírtermékeket gyártó olasz Lucart-csoport szerdán felavatta új gyárát a Nyergesújfalui Ipari Parkban, ahol a társaság franciaországi és olaszországi papírgyáraiból, valamint a helyi gyártóktól érkező papírtekercseket dolgozzák fel.

Az újrahasznosított higiéniai papírtermékeket gyártó olasz Lucart-csoport szerdán felavatta új gyárát a Nyergesújfalui Ipari Parkban, ahol a társaság franciaországi és olaszországi papírgyáraiból, valamint a helyi gyártóktól érkező papírtekercseket dolgozzák fel.

Massimo Pasquini, a Lucart vezérigazgatója elmondta, a hat milliárd forintos beruházással felépült üzemből a közép- és kelet-európai piacot látják el. A társaság 50 ezer négyzetméteres területet vásárolt az ipari parkban és nyolc hónap alatt építette fel a 12 ezer négyzetméteres gyárat.

A vezérigazgató emlékeztetett arra, hogy az olaszt vállalat a kelet- és közép-európai terjeszkedés érdekében két éve vásárolta fel a hasonló területen működő korábbi partnerét, esztergomi Bokk Paper Kft-t.

A Lucart Kft. 70 embernek ad munkát, a bevételek növekedésének függvényében azonban további munkatársak felvételét tervezik.

Massimo Pasquini az üzemavatáson átvette át az Európai Unió ökocímke minősítését, így Magyarországon a Lucart Kft. az első cég, amely EU ökocímkével, EcoLabellel ellátott háztartási papírtermékeket készít.

Az olasz anyavállalat 1998-ban szerezte meg az ökológiai minőséget tanúsító közösségi védjegyet.

Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke köszöntőjében elmondta, hogy 2018 első félében 46 külföldi befektető döntött a magyarországi letelepedés mellett. Az új beruházások értéke eléri a két milliárd eurót, ami ötven százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakának összegét. Az év első felének beruházásai 6700 új munkahelyet teremtettek.

Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy nagy öröm az itt élőknek, hogy fejlődik ez az iparág és a gyárban a helyieknek, valamint a környéken élőknek is biztosítanak munkalehetőséget.

Mihelik Magdolna, Nyergesújfalu polgármestere hangsúlyozta, hogy a már most kiváló olasz-magyar kapcsolatot a gazdaság élénkítése mellett több területen is szeretnék szorosabbá fűzni, és az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy a településre költözőknek megfelelő környezetet biztosítson.

A Pasquini család által 1953-ban alapított Lucart piacvezető európai vállalat, amely háztartási higiéniai termékeket gyárt. A Lucart termelési kapacitása meghaladja az évi 395 ezer tonna papírt, amely 12 folyamatosan működő gépen és 65 átalakító soron készül. A gyártott mennyiség több mint fele újrahasznosított anyagból származik.

A cég összesített bevétele meghaladja a 450 millió eurót, több mint 1500 alkalmazottat foglalkoztat 10 termelő üzemében, amelyek közül öt Olaszországban, három Spanyolországban, egy-egy pedig Franciaországban és Magyarországon található.

A Lucart Európa-szerte úttörő szerepet vállal a fenntarthatóságban: 2010-ben a vállalat a Tetra Pakkal közösen a díjnyertes Natural-projekt keretében indította el a Fiberpack kezdeményezést. A projektnek köszönhetően a Lucart több mint 3,6 milliárd italkartont hasznosított újra.

Forrás: MTI/Hídlap

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!