Hamarosan befejeződik a kerektemplom felújítása

Olyan lesz, mint egy kis ékszerdoboz – hamarosan befejeződik a kerektemplom felújítása - adta hírül az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye.

Olyan lesz, mint egy kis ékszerdoboz – hamarosan befejeződik a kerektemplom felújítása – adta hírül az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye.

2015. január végén kezdődött meg az esztergomi déli városrész keresztény határkövének, a Szent Anna- templomnak a felújítása. Valószínűleg október végére teljesen megújul az épület.

A renoválásra nagy szükség volt, ugyanis már több helyen potyogott a vakolat az épületről, a tolókocsis bejárónál például szinte életveszélyes volt a helyzet. Emellett a tetőszerkezet több helyen is beázott a rézlemezek hiányos átfedése miatt.

A felújítás során először szigetelték a lábazatot, majd újrafestették a homlokzatot és felújították a sekrestye tetőszerkezetét. 2016-ban legfőképpen a tetőzet felső részén dolgoztak kívül-belül.

Érdekesség, hogy a kiskupola a II. világháború idején találatot kapott és azóta egy 15 centiméteres lyuk tátongott rajta. A sérülést és a kupolát az évtizedek során többször is toldozták-foltozták, de csak a mostani végleges javításkor pántolták körbe laposacéllal. E mellett új faszerkezetet is készítettek, ugyanis a szarufák hetven százaléka nagyon rossz állapotban volt. A kupolán belül közben zajlott a falfreskók restaurálása, amire nagy volt szükség a kopások és a beázások okozta sérülések miatt.

Mindeközben elkezdődött a kétoldali harangtornyok felújítása is: a faszerkezeteket teljes cseréjét az új rézlemez-fedés felrakása követett, majd megújult a templom előcsarnoka is. 2018-ban újra nagy lendületet vett a munka, a nagykupolát is újjáépítették, melynek keretében a faváz több, mint felét kicserélték és aranyszínű vörösrézlemezeket helyeztek fel az idő vasfoga által platina zölddé váltak helyébe. A munkálatok mértékét jól mutatja, hogy a kupola mérete mintegy 1970 m2-t tesz ki. Szintén idén került sor a templom külső festésére is.

A kerektemplomon dolgozó kivitelező igazi profinak számít a szakmában, ugyanis közel 40 éve újít fel szakrális épületeket Esztergomban és a város környékén. Tehetségüket dicséri többek között a vízivárosi templom két tornyának pár évvel ezelőtti felújítása, de dolgoztak a Szent Anna mellett az Érseki Palota Duna felé néző homlokzatán, továbbá a Keresztény Múzeum nyugatra eső oldalán is.

A felújítás állami, pályázati és egyházmegyei pénzekből valósult meg.

Fotó: CivertanS
Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!