Lőrinc

Hídlap

Brassai Gabriella festőművész a városi könyvtárban

Az Esztergomi Helischer József Városi Könyvtár Köztünk élnek sorozata őszi évadának vendége Brassai Gabriella festőművész volt, Sinkó Gyula beszélgetett vele. A vendég üdvözlésekor az igazgatónő felemlegette, hogy éppen húsz esztendővel ezelőtt, 1998-ben még a szigeti könyvtárban kiállítással egybekötött beszélgetés meghívottja volt Brassai Gabi Nagyfalusi Tibor invitálására. Az volt első kiállítása az akkor még Babits Mihály Városi Könyvtárban. 10 éve tanít dekoratőröket, lakberendezőket, gyerekeket, felnőtteket és lelkes amatőröket. Vallja, hogy mindenki megtanulhat rajzolni és festeni; tanítási stílusával diákjainak nemcsak tudását, de önbizalmát is fejleszti!

Hirdetések

Brassai Gabriella Esztergomban élő festőművész, olyan művész, aki gyakran meglepetést okoz a képeivel, kiállításainak anyagával, megjelenítésével a nézőknek. A természet mindig jelen van a képein, absztrakt halak vagy uszadékfából készült szobrokon át. Állatok, macska, kutya, bogarak, bivaly és a nagy kék elefánt, valamint az esztergomi Duna-part fái is megjelennek képein. Virágokat is szeret festeni, pipacsot, íriszt. A folyóparton talált uszadékfák szoborkompozícióra ihlették. A beszélgetés során kiderült, hogy az aranyművesség is érdekelte őt diákként, talán ezért is kerülnek egy-egy festményére aranylemezkék a kompozíció részeként, amelyek sajátos fényvisszaverő tulajdonságuk miatt mozgásban tartják a képet.

A Petőfi Általános Iskolában Bércziné Szendrő Csilla volt a rajztanára, akit mai napig is egyetlen mesterének nevez. (Bércziné Szendrő Csilla népi iparművész, a Népművészet Mestere, aki a hímestojások festésével vált híressé).

A Dobó Katalin Gimnázium után az olaszországi Carrarába sikeresen felvételizett az ottani művészeti főiskolára, majd egy év után a budapesti Iparművészeti Főiskolán tanult grafikát. A művészeti életben különleges kiállításokkal is ismertté vált. Így például 2000-ben a Nemzeti Táncszínház kurzusán Nasser Hammadi fotóiból grafikát majd festményt készített Brassai Gabriella, és így lett közös kiállítás A tánc mint inspiráció címmel a Nemzeti Táncszínházban. Az esztergomi zeneiskolában is volt egy egy estére szóló különleges kiállítása, amikor a festményei fény és zene koreográfiára kerültek bemutatásra. Többek közt a budapesti Arten Galériában láthatók és természetesen megvásárolhatók a képei. Ő az induláskor édesapjának támogatására számíthatott, de elvégzett egy kulturális menedzser képzést is, bár saját bevallása szerint önmaga menedzseléséhez ezt nem igen tudja hasznosítani. Szinte mindennap dolgozik, és gyakran állítja ki munkáit önálló vagy csoportos kiállításokon. A festészeti technikákról szólva hallhattunk arról is, hogy mostanában akvarellel foglalkozik. Általában a vászon mellett farostlemezre és papírra festi képeit. Először az alapszint festi fel, majd azt mélyítve jelennek meg a képen a formák. Kezdeti szürreális korszakát felváltotta az absztrakt korszak, mostanában viszont a letisztultságra törekszik. Gabriella a színek szerelmese, először a színeket, tónusokat keresi meg és utána gondolkodik a formán.

Gabriella négy éve a Duna Múzeumban dolgozik, az időszaki kiállítások tematikáját ő tervezi meg. Két lánya van, akikre méltán büszke: Csenge, aki cukrász és Ida, aki nemzetközi gazdálkodást tanul.

Egyik kiállításán majom témájú képsorozata feltűnt az Állatkert majomháza vezetőjének, aki meghívta, állítsa ki náluk is ezeket a képeket. Így elképzelhető, hogy Brassai Gabi legközelebbi kiállítása a Fővárosi Állat- és Növénykertben lesz látható.

A beszélgetést újranézhetik a könyvtár honlapján keresztül a Médiatár fülre kattintva.

Hámosné Szőke Anna

Hirdetések

  • Idegenben győzte le a Debrecent a Dorog

    Bár az első fordulóban a Pécstől kikapott, a Soroksár után a DEAC csapatát is legyőzte a Dorogi FC a Merkantil Bank Ligában. Így a hat ponttal rendelkező „Bányász” jó formában várhatja a Nyíregyháza Spartacus elleni találkozót.

    Hídlap
  • Elhunyt Györe Lajos mesteredző

    A család mély fájdalommal tudatta, hogy 73. életévében elhunyt Györe Lajos mesteredző – közölte a waterpolo.hu. Nem csak tréneri, hanem játékos pályafutását is sikerek övezték, emellett edzői munkájával segítette a dorogi Új-Hullám Sportegyesületet is.

    Hídlap