Esztergom lesz az újonnan megalakuló közigazgatási felsőbíróság székhelye

Ennek köszönhetően a Déli Kanonoksor hosszú évtizedek után megújul...

Esztergom lesz az újonnan megalakuló közigazgatási felsőbíróság székhelye – jelent meg nemrégiben a hír. A legtöbben örülnek, hiszen ennek köszönhetően a Déli Kanonoksor hosszú évtizedek után megújul, és igazán méltó funkciót kap, ráadásul úgy, hogy a városnak nem is kell rá költeni. Akad azonban egy-két olyan vélemény is, amely szerint nem jó ötlet a mintegy 7500 négyzetméteres klasszicista épület ilyen módon való rendbehozatala. Megkérdeztük Völner Pált, a térség országgyűlési képviselőjét, egyben igazságügyi miniszterhelyettest a várható változásokról.

A jelenlegi tervek szerint 2020. január 1-től megkezdhetik működésüket Magyarországon a közigazgatási bíróságok az új szervezeti keretek között. A felsőbíróság székhelye Esztergomban lesz. Az önkormányzat térítésmentesen felajánlotta az államnak a Déli Kanonoksort, ami hosszú évek óta kihasználatlanul, egyre romló állapotban csúfítja a várost. Cserébe az állam felújítja az épületet.

Völner Pál országgyűlési képviselő, igazságügyi miniszterhelyettes a Hídlapnak elmondta, hogy ezzel az épülettel erőforrás híján, csaknem harminc éve semmit nem tud kezdeni Esztergom. Nem tud benne intézményt elhelyezni, hiszen nem találta meg a funkcióját. Most adódott egy lehetőség, amelynek köszönhetően mintegy ötmilliárd forintból az állam rendbe teszi az épületet, ráadásul idehelyezi a felsőbíróság székhelyét. Egy ekkora beruházásra valószínűleg a városnak sosem lett volna pénze – mondta.

A napokban egy online portál negatív véleményt fogalmazott meg a fejlesztéssel kapcsolatban. Azt írták, hogy egymilliárdos vagyonvesztéssel indul Esztergomnak a közigazgatási felsőbíróság-projekt.

Völner Pál ezzel a felvetéssel kapcsolatban arra emlékeztet, hogy korábban pont az államtól kapta meg a város az épületet, és ha fordított is rá valamennyi pénzt, akkor azt is hitelből tette, hasznosítani, pláne méltó módon és ésszerűen, pedig képtelen volt. „Abban a 24 milliárd 600 millió forintos tartozásban, amit az állam átvállalt Esztergomtól, a Déli Kanonoksorra fordított összeg törlesztése is benne volt” – fogalmazott az államtitkár. Mint mondta, egyébként sem az a lényeg, a városlakók szempontjából, hogy ki a tulajdonosa az épületnek, sokkal inkább az, hogy – az állagromláson kívül – végre történik valami az épülettel. Hozzátette: több mint ötven bíró és körülbelül kétszáz, hozzá tartozó személyzet fog itt dolgozni, így jelentős számú munkahely jön létre, és várhatóan több családnak biztosít majd megélhetést a bíróság.

„Ha a felsőbíróság ideköltözésével bizonyítani tud a város, akkor azt is meg fogja célozni, hogy az Alkotmánybíróság is Esztergomba kerüljön. Így fontos bírósági székhely lehetne, és végre a múltjához méltó fényben ragyoghatna a város” – fogalmazott Völner Pál.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!