Görög Ibolya protokollszakértő járt a könyvtárban

Tegezni vagy nem tegezni? Ez itt a kérdés!

Az Esztergomi Helischer József Városi Könyvtár Könyvtári beszélgetések sorozatának október 29-i vendége Görög Ibolya magyar írónő, protokollszakértő, akkreditált előadó, jelenleg a GProtokoll Szaktanácsadó Bt. ügyvezetője volt. A „protokoll nagyasszonya” a Summa summarum című legújabb könyvében az előadásait írja le, ezért az előző négy kötetében (Protokoll az életem, Mindennapi maceráink, A nyilvánosság kelepcéi, Tanácsoskönyv) megjelentek is vissza-visszaköszönnek benne. A beszélgetés jó hangulatban telt, igazán eredeti humora elvarázsolta a közönséget.

Summa summarum könyve szerkezetileg eltér az eddigiektől: ha lehet, még kötetlenebb formában, sok-sok humorral fűszerezve, az életből vett tapasztalatokkal színesítve kaphatjuk meg az alapvető információkat. Ibolya 1987-től 1999-ig a Miniszterelnöki Hivatal Protokoll Főosztályának munkatársa, 1992-től főosztályvezetője volt. Munkásságáért 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntették ki.

A budapesti Külkereskedelmi Főiskolán, majd ezt követően az Információs Rendszerszervezési Intézetnél, Moszkvában szerzett diplomát.

1987-től a Parlamentben működő Miniszterelnöki Hivatal protokollosa. A szakma legkiválóbb szakértője. Karrierje során rengeteg állam- és kormányfő, miniszter, nagykövet, diplomata látogatását bonyolította le, emellett irányította, szervezte a kormány hivatalos rendezvényeit, összesen hét miniszterelnök protokollfőnöke volt. 1999 márciusában telefonon keresztül, indoklás nélkül azonnali hatállyal elküldték állásából. 2000-től a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékén a „Diplomáciai protokoll” című tantárgyat tanította. Jelenleg saját protokoll-tanácsadó vállalkozását irányítja, a viselkedéskultúráról, protokollról tart előadásokat. 2008-tól a Szegedi Tudományegyetem és az Eszterházy Károly Főiskola címzetes egyetemi docense. Nem érzi magát öregnek, inkább élvezi, hogy az ő életkorában már sok mindent tud az ember, és nemigen kap olyan kérdést, amire nem tud felelni.

Mi a baj az emberekkel?

„A hétköznapi emberekkel nincs semmi baj, ők normálisak, csak az emberi agy úgy van megcsinálva, ha tízet látunk, és abból egy rossz, akkor azt, mondjuk “ezek” mind rosszak.”

A tegeződésről: „Bár manapság szinte teljesen elterjedt, de az általános tegeződés nem biztos, hogy mindig jó. Azzal van jogunk tegeződni, akivel társadalmilag azonos szerepet töltünk be (Együtt őriztünk libát?). Csak azért, mert egyidősek vagyunk, az üzleti életben nem javaslom a tegeződést. A szabály egyébként az, hogy azonos neműeknél az idősebb kezdheti, férfi-nő viszonylatban viszont kizárólag a nő. Üzletfelet azonnal ne tegezzünk le. Nem beszélve arról – és ezt mindenki rosszalja – ha a boltba belépve a fiatal előadónő lesziázza a vásárlót.”

Görög Ibolya titka abban rejlik, hogy élvezetesen tanít, vagyis hiteles, szórakoztató és szenvedélyes. Hiteles, mert példáit saját életéből, tapasztalataiból, élményeiből meríti. Szórakoztató, mert mindezt humorral fűszerezi. Valamint hatalmas szenvedélyt és elkötelezettséget tanúsít szakmája iránt. Görög Ibolya nem tanár típus, mindössze csak segíteni szeretne annak, akinek szüksége van rá. Előadásából kitűnt, amit nyíltan meg is mondott: máig végtelenül élvezi munkáját.

A rendezvényen készült felvételeket a Galériában, a felvételt a Médiatárban nézhetik meg.

Hámosné Szőke Anna

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!