Megnyílt Olescher Tamás kiállítása Esztergomban

November 13-án, kedden Olescher Tamás szakrális témájú alkotásaiból nyílt kiállítás az esztergomi Kákonyi Asztrik Kortárs Galériában. Megnyitóbeszédében P. Kercza Asztrik OFM egyházzenész elsősorban a művész személyét igyekezett közelebb hozni a hallgatósághoz.

November 13-án, kedden Olescher Tamás szakrális témájú alkotásaiból nyílt kiállítás az esztergomi Kákonyi Asztrik Kortárs Galériában. Megnyitóbeszédében P. Kercza Asztrik OFM egyházzenész elsősorban a művész személyét igyekezett közelebb hozni a hallgatósághoz, de beszélt a színhasználatról, arról az alapvető látásmódról és szimbólumrendszerről is, amelyek visszatérő motívumként áthatják Olescher alkotói pályáját. A kiállításmegnyitón Havasi Katalin énekművész, valamint a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium énekkara is közreműködött Pálmai Árpád karnagy vezetésével. A tárlat december 9-ig látogatható.

Kiállítás nyílt Olescher Tamás festő, performer, díszlettervező alkotásaiból Esztergomban, a Kákonyi Galériában. Az elsősorban szakrális tematikájú tárlaton helyet kapott Olescher 2016-ban készített nagyméretű (100×100 cm-es) Harmónia sorozatának jó néhány képe is, amely – a kép a képben kompozíciós elvet alkalmazva – a valóságnak egy-egy háromszögbe zárt szeletét virágornamentikával díszített háttérrel láttatja. További festményein a keresztény ikonográfiára jellemző szimbólumok és motívumok érvényesülnek: „kereszt, virág, a leegyszerűsített körte forma vagy harang (…), az ablak, a nap, a gyertya, a hal, a szem stb.” – összegzi Beke Zsófia, hozzátéve, hogy kompozícióinak „erőteljes, élénk színvilága az élet ősi, népies, elemi erejű és egyszerre evangéliumi igenléséről tanúskodik, amit munkáira írt feliratokkal, biblikus idézetekkel is alátámaszt.”

Erről a mélyen az evangéliumokban gyökerező gondolkodásmódról beszélt Kercza Asztrik ferences szerzetes is, a művész jó barátja, valamint lelki vezetője megnyitóbeszédében. Asztrik atya kiemelte Olescher színkezelésének tudatosságát és letisztultságát, mondván, hogy „számára a fehér, az tényleg fehér, a kék, az kék, az arany, az tényleg arany, és megalkuvást nem tűrő módon keresi a színeknek az eredetiségét; addig nem nyugszik, amíg a festőtábláján meg nem találja azt, amit ő a hitben lát a teremtett világról”, ill. a figurális ábrázolás egyszerűségét, leegyszerűsítését, amelyben nem csupán a művészi alázat attitűdjét látja, s végképp nem a tehetségének határát, hanem annak a lehetőségét, hogy mi magunk, a nézők is belehelyezkedhessünk az ábrázolásba, és saját tartalommal tölthessük fel azt.

Olescher „mértani művész” – tette hozzá – konkrét és átvitt értelemben is. A világ szintekre tagolásában az a fajta teológiai gondolkodás érvényesül, amely nem engedi, hogy a lent és a fent világa összekeveredjen. Egy olyan koordinátarendszer, tájolás vezeti belülről, amelyben Isten van fent, az ember lent, az alvilág pedig ez alatt: „keresi valami módon a fent, a lent, a elöl, a hátul, a jobbra és a balra irányokat, azoknak az arányait, s azoknak a teológiai mélységeit” – mondta Kercza Asztrik, hozzáfűzve még az a gondolatot , hogy meglátása szerint Olescher alkotásain az ember alatti szféra, az alvilági, démoni közeg szinte nem is lelhető fel, számára mondhatni nem is létezik.

A megnyitóbeszéd második felében személyes hangvételű méltatása következett a művésznek. Asztrik atya egy pólót készített ajándék gyanánt, amelyen rövidítésekből összerakva egy olyan nem létező fizikai képlet szerepelt, ami Olescher Tamás egész lényét igyekezett összefoglalni, kiemelve a szenzibilitását, a humilitast, vagyis az alázatot, ill. az Isten Igéjének (Dei Verbum) hallgatását, meghallásának képességét, valamint azt az emberséget, amelyet minden helyzetben képviselni tud.

Asztrik atya szerint ezek a jellemvonások vezetnek ahhoz, hogy alkotásaiban és egész életében is Oleschert cultorként tekintsük, olyan művelő-nek, aki „miközben műveli a festészetet, ő maga is művelődik a festészet tartalma által”.
A megnyitóbeszéd után Havasi Katalin énekművész két Mária-énekét hallhatta a publikum, ill. a kiállítás elején és végén is a ferences gimnázium fiúkórusának énekeit Pálmai Árpád egyházzenész, karnagy vezetésével.
Olescher Tamás kiállítása december 9-ig látogatható a hét minden napján 8-tól 18 óráig.

Forrás: Hello Esztergom/Keppel Dániel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!