Szörnyen jó mesekönyv egy esztergomi kötődésű írótól

Pifkó Célia, esztergomi kötődésű író könyvét tegnap mutatták be Budapesten, a Várkert Bazárban. A „Szörnyek a szobádban” című színvonalas, bájos alkotást Orosz Annabella illusztrálta és a Képmás kiadó gondozásában látott napvilágot. Az esztergomi kötődésű író édesapjáról utcát is neveztek el.

Pifkó Célia, esztergomi kötődésű író könyvét tegnap mutatták be Budapesten, a Várkert Bazárban. A „Szörnyek a szobádban” című színvonalas, bájos alkotást Orosz Annabella illusztrálta és a Képmás kiadó gondozásában látott napvilágot. Az esztergomi kötődésű író édesapjáról utcát is neveztek el.

A gyermeki félelmeket a mese bűbájával oldja fel a könyv. A szerző a frissen megjelent könyvről, és a meseszövés, meseolvasás szépségeiről osztotta meg velünk gondolatait:

Azok a félelmek, amik a Szörnyekben megjelennek, inkább mind az én saját félelmeim, amikkel gyerekként megküzdöttem. Nem mertem kidugni a lábam a takaró alól, mert féltem, hogy valami hozzáér. Rettegve lestem a függöny mögötti árnyakat, hallgattam a gyanús zajokat. A legelső karakter a Pipogya Motyogó volt, akit a férjem sapkája ihletett és eredetileg Sötét Motyogónak hívták. Mint egy bábot, felhúztuk a kezünkre, és vicces történeteket meséltünk vele egymásnak.

Aztán, mikor a gyerekeink megszülettek, sokat olvastunk nekik, s valahogy elkezdett dolgozni bennem ez a figura. Évekig gyűjtögettem a kósza kis ötletek, míg végül annyi volt belőle, hogy leültem és összeraktam ezt a könyvet. Ha írok, akkor egészen beveszem magam a történet világába. Az összes szereplő bőrébe belebújok, behunyom a szemem, és elképzelem, hogy hogyan zajlik le a párbeszéd. Utána már csak íródeák vagyok. Írom, amit a szereplő diktál.

Az illusztrátorral, Orosz Annabellával különleges a kapcsolatunk. A szüleimnek volt egy képzőművészeti és honismereti tábora a 90-es években Esztergomban, ahová a Kárpát-medence minden tájáról érkeztek tehetséges magyar gyerekek. Itt ismerkedtem meg Annabellával, aki Gyergyószentmiklósról érkezett. Már akkor is fantasztikusan rajzolt, és volt valami rejtélyes finomság a képeiben. Amikor néhány évvel ezelőtt egy mesepályázatra küldtem egy történetet, és szükség volt hozzá illusztrációra, megkerestem Bellát, hogy induljunk együtt ezen a pályázaton, és bár akkor azzal a közös művel nem sikerült helyezést elérnünk, újra felvettük a kapcsolatot. Mikor a Képmás kiadóval egymásra találtunk, s megkérdezték, van-e elképzelésem, hogy ki illusztrálja a könyvet, azonnal rávágtam, hogy Orosz Annabella.

A könyvön végigvonuló zseblámpás motívum Annabella zseniális ötlete volt. Sokat olvastunk a férjemmel a gyerekeknek, és sok, sajnos rengeteg olyan gyerekkönyvvel találkoztunk, amit rettenetesen untunk, vagy nyelvileg nem tartottunk elég igényesnek. Aztán jött Dániel András, meg Varró Dani és akkor láttam, hogy lehet olyan gyerekkönyvet is írni, ami a felolvasó szülőt is szórakoztatja. Erre törekedtem én is. Sok benne a nyelvi humor, amit talán nem is biztos, hogy egy kisgyerek mindig elsőre megért, de tegyük neki magasra a lécet, hogy mihamarabb átugorja azt. Meggyőződésem, hogy ennek nagy szerepe van a nyelvi fejlődésükben.

Fontosnak tartom azt is, hogy az illusztráció mutasson egy kicsit túl a történeten. Ahogy mondta, együtt hívja őket játszani a szöveg és a kép! Én is imádtam azokat a könyveket, ahol hosszan el lehetett bogarászni a képeken, és mindig találtam valami új felfedezni valót. Annabella képei ilyenek!

Pifkó Célia egyelőre nem tervezi a Szörnyek folytatását, két másik mesekönyv foglalkoztatja. Az egyik még csak az ötletgyűjtésnél tart, a másikon, ami egy hétfejű sárkányról szól, az utolsó simításokat végzi. Emellett nagyobb munkája egy ifjúsági regény, amelyet egy kollégájával közösen írtak, s amelynek éppen kiadót keresnek. Bármelyik is kerül hamarabb a közönség elé, biztosan sok gyereknek szereznek vele örömet.

Schmöltz Margit írása

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!