Disznólkodtak egy jót Annavölgyön

A VPN is an essential component of IT security, whether you’re just starting a business or are already up and running. Most business interactions and transactions happen online and VPN

Ötödik alkalommal rendezték meg az Annavölgyi Falusi Disznótort, amelyen igazi gasztrokulturális utazásra invitálták az érdeklődőket. A standoknál járva nem csak a magyar konyha tárult fel előttünk, hanem sváb és tót ízeket is kóstolhattunk. Helyszíni riport Annavölgyről.

A reggeli órákban nyolc csapat sorakozott fel a főtéren felállított sátraknál, ahol a napkelte után mindenki nekilátott a lábatlani vágóhídról származó sertések feldolgozásához. A szervezők kérésének eleget téve többen a saját kis portájuk kidekorálásában is jeleskedtek: a tokodiak népviseletet öltöttek, udvarukat régi malacpörzsölővel és a két világháborút is megélt mérleggel díszítették, a csolnokiak pedig a sváb hagyományokat kívánták feleleveníteni.

-Uram, megkínálhatom egy kis resztelt májjal? – szegezte nekem a kérdést a delegáció egyik kedves tagja, mihelyt fényképezőgépemmel megörökítettem a munkálatokat. A régi boroshordó – amely aznap asztalként és a legkülönfélébb tokodi gyümölcspálinkák tárolójaként is remekül bizonyított – társaságában fogyasztottam el frissen sült ebédemet, amelyet forró teával hörpintettem le. Falatozásom közben a tőlem néhány centiméterre található, álcaként Johnnie Walkeres üvegbe töltött csipkebogyó pálinka készítésén hosszasan töprengtem, hiszen még nem találkoztam efféle különlegességgel. Még egy furcsaságra is felfigyeltem: az üvegek között hiába kerestem a felespoharakat, szerepüket aznap disznókörmök töltötték be.
Ekkor kellemes harmonika, valamint tekerőlant muzsika csapta meg a fülemet, amelyek a sárisápi és máriahalmi sátrak felől jöttek. Közelebb érve feleszméltem, amint a grillező sárisápi önkéntes tűzoltóknak zenélt Borbély György harmonikás, míg a máriahalmi delegáció táborát a Peching házaspár, valamint betyárok erősítették.

Az érdeklődők nem is tágítottak a nagysápi Palotai Attila, az országos hírnévvel rendelkező bajuszkirály mellől: a betyár temérdek közös fotót készített újdonsült rajongóival.

Tavalyhoz hasonlóan idén is tiszteletét tette a disznótoron Erős András, aki hobbikovácsként járja a környék rendezvényeit. Az érdeklődőknek ezúttal is bemutatta, hogy hogyan kell mindössze tíz perc alatt néhány jólirányzott kalapácsütéssel csigát formálni az izzó fémből.

-A kesztölci csapatnál már hagymás vért is lehet kóstolni, amelyhez jó étvágyat kívánunk! – hangzott el a tájékoztatás, majd néhány pillanattal később már a tokodi pecsenyét népszerűsítették a szervezők.

A résztvevő alakulatok között újoncként találkoztunk az Annavölgyi Bányász Sportegyesület labdarúgóival, akik a felkészülési időszakot nem mátraházi utazással, hanem közös hurkatöltéssel kezdték. Mint megtudtuk, a megye háromban pallérozó játékosok a góllövés mellett a humorizáláshoz is értenek.

-Ezt a kést én magam készítettem otthon – mondta a látogatónak az egyik csapattag, mialatt apróra szaggatta a sertés húsát. Társa azonban hamar lerántotta a leplet a cselszövésről:
-Egy szavát se hidd el neki. A tokodaltárói piacon vette – hangzott el nagy nevetések közepette a válasz a társtól.

Eközben a máriahalmi sátornál elkészült a sültkolbász, amelyet az elsők között sikerült megkóstolnom. A rendkívül kellemes ízesítésű húskészítményt a Jelzek Közösségfejlesztő Egyesület retrokonyhájánál kapható orjalevessel fejeltem meg, amely kellőképpen eltelítette a gyomromat.

A délelőtti órákban sokak örömére Thomas, a gőzmozdony is megérkezett a főtérre. A kosárhintában ülő gyermekek rögvest megrohamozták a Murczin Kálmán máriahalmi polgármester vezette járművet, amellyel végigszelhették a területet.

A késő estig tartó disznótor végén a szervezők minden egyes csapatot elismertek, hiszen ki az ételek ízesítésével, mások pedig a kitartásukkal emelkedtek ki a mezőnyből. A kóstolók alkalmával a delegációk minden húskészítménye gazdára talált, így elégedetten zárult az ötödik alkalommal megrendezett rendezvény.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!