Boldoggá avathatják Mindszenty József bíborost

Ferenc pápa engedélyezte a Szentté Avatási Kongregációnak, hogy dekrétumban tegye közzé Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímása „hősies erényeinek elismerését” - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szerdán az MTI-vel. A döntésnek köszönhetően a magyar katolikus egyház egyik legnagyobb 20. századi alakja elfoglalhatja méltó helyét a történelemben.

Ferenc pápa engedélyezte a Szentté Avatási Kongregációnak, hogy dekrétumban tegye közzé Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímása „hősies erényeinek elismerését” – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szerdán az MTI-vel. A döntésnek köszönhetően a magyar katolikus egyház egyik legnagyobb 20. századi alakja elfoglalhatja méltó helyét a történelemben.

Mindszenty József bíbors 1892-ben Csehimindszenten született, majd miután a papi hivatást választotta Zala megyében plébánosként szolgálta az Egyházat. Röviddel azután, hogy veszprémi püspökké nevezték ki, a nyilasok bebörtözték. 1945-ben esztergom-budapesti érsekké és magyarországi prímássá nevezték ki, bíborosi rangra egy évvel később emelték. A kommunista hatalomátvétel után a rendszer ellensége lett: 1948 karácsonyán bebörtönözték, majd 1949-től életfogytiglani börtönbüntetését töltötte.

Az 1956-os forradalom idején kiszabadították, majd az Egyesült Államok budapesti nagykövetségére menekült. Az országot 1971-ben hagyta el, ugyanakkor az utolsó éveit Bécsben töltő bíboros mindennapjait az osztrák fővárosban is kémek figyelték. 1975. május 6-án hunyt el, végakarata szerint Mariazellben temették el.

A Rómában tartózkodó dr. Erdő Péter bíboros közleménnyel reagált a fejleményekre, miszerint: “Ferenc pápa jóváhagyta azt a határozatot, amely megállapítja, hogy Isten Szolgája, Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország prímása hősies fokban gyakorolta a keresztény erényeket. Ezentúl tehát hivatalosan is tiszteletreméltónak nevezhetjük őt”.

A boldoggá avatás útján rögös útján mostantól az imameghallgatások időszaka és a csodák felülvizsgálata következik. A “hősies erények elismerése” pedig megmutatja, hogy Mindszenty bíboros nem csak példakép, hanem hathatós közbenjárásával támogatni is tud minket -olvasható dr. Erdő Péter közleményében.

(Fotó: hirmagazin.sulinet.hu)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!