Az M100-as út a térségi turizmust is fellendítheti

A Magyar Falu Program segítségével a kistelepülések megvalósíthatják céljaikat – jelentette be dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője a kesztölci Közösségi Klubban. A fórumon többek között a kormány új családtámogatási programjáról is tájékoztatták az érdeklődőket.

A Magyar Falu Program segítségével a kistelepülések megvalósíthatják céljaikat – jelentette be dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője a kesztölci Közösségi Klubban. A fórumon többek között a kormány új családtámogatási programjáról is tájékoztatták az érdeklődőket.

Dr. Völner Pál a Virágzó Kesztölc Egyesület meghívására látogatott el a Közösségi Klubba, ahol Nyírő András, az egyesület elnöke, Vöröskői István polgármester és Simonek Antal, a Szent Kelemen Polgári Kör elnökének társaságában köszöntötte a jelenlévőket.
Elsőként a Magyar Falu Programot ismertette, amely állami források felhasználásával biztosítja a kistelepülések fejlődését. A négy évig tartó projekt keretein belül egy Kesztölc nagyságú település évente akár 40-50 millió forintos támogatásban részesülhet, amelyet olyan beruházásokra fordíthatnak, amelyekre a Terület- és Településfejlesztési Program nem adott lehetőséget.

Példaként állította Mogyorósbányát, ahol a közelmúltban járdák, utak és zöldterületek karbantartására alkalmas eszközparkkal gazdagodott az önkormányzat. Kiemelte, hogy az első pályázati kiírások heteken megjelenhetnek az erre szakosodott portálokon. A program például a falvak lakosságmegtartó erejét is szolgálja, hiszen szolgálati- és orvoslakás programot is indítanak az 5000 főnél kisebb települések számára. Mindemellett helyi közösségi terek fejlesztésére, járdák, utak fejlesztésére is pályázhatnak majd a települések.

A képviselő az M100-as úttal kapcsolatban elmondta, hogy az ipar mellett a térségi turizmus fellendítésében is szerepet játszhat. Bejelentette, hogy a kesztölci bekötőút 2021-ben megújul, a régióban pedig további forgalmas alsóbbrendű útvonalakat is felújítanak. A kormány új családtámogatási programjával kapcsolatban megjegyezte, hogy „a falusi CSOK” keretében a kistelepüléseken élők használt lakás vásárlását is támogathatják. Ezáltal a falvak lakosságmegtartó erejét is növelhetik.

Vöröskői István polgármester a kesztölci fejlesztésekről tájékoztatta a lakosokat. Kiemelte, hogy a községháza és a kisiskola épületét energetikailag korszerűsítették, a TOP-os pályázat keretein belül zajló csapadékvíz elvezetés jelenleg tervezési fázisban tart.

Nyírő András, a Virágzó Kesztölc Egyesület elnöke bejelentette, hogy őszre elkészülhet a Dorog és Kesztölc között tervezett kerékpárút. A Pilisi Natúrparkhoz való csatlakozással kapcsolatban megjegyezte, hogy nem csak a helyi identitás erősítésében, de a természeti kincsek megőrzésében is nagy szerepet játszhat. Véleménye szerint a Magyar Falu Program keretein belül a későbbiekben egy idősellátási központ létesülhet Kesztölcön.

A tájékoztatón a Pilisi Szlovákok Bálja is szóba került, amelyet Kesztölc rendezett meg. Dr. Völner Pál elmondta, hogy az őszi választások során szavazzanak a lakosok a szlovák nemzetiségre, hiszen ezzel újra létrejöhetne, a tíz településből álló megyei szlovák önkormányzat. A Kormány idén a nemzetiségi programokra összesen 900 millió forintot fordít.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!