A kormány célja a felvidéki magyarság identitásának megőrzése

A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a felvidéki magyarság meg tudja őrizni identitását - jelentette ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár Szegeden. Példaként említette a pozsonyi szakkollégium létrehozását, illetve a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot is, amely jól halad Felvidéken.

A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a felvidéki magyarság meg tudja őrizni identitását – jelentette ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár Szegeden. Példaként említette a pozsonyi szakkollégium létrehozását, illetve a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot is, amely jól halad Felvidéken.

A napokban A cseh-szlovákiai magyarság megpróbáltatásai vallási, politikai, kulturális téren 1938-2010 címmel tartottak Szegeden nemzetközi konferenciát, amelyen Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár úgy fogalmazott, hogy a kormány a történelmi egyházakkal, a stratégiai szövetséges magyar párttal, valamint a civil szervezetekkel közösen olyan kapcsolatrendszert építettek ki, amellyel megőrizhető a felvidéki magyarság identitása.

A politikus rendkívül fontosnak tartja a kultúra, az oktatás, az egyházak és a szociális szféra erősítését és mindezt példákkal is alátámasztotta. A pozsonyi szakkollégium létrehozása, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program is ezt segíti elő. Utóbbi kifejezetten jól halad, amelyben a református és katolikus egyházak, valamint az önkormányzatok is szerepet játszanak.

Az államtitkár szerint az utóbbi időszakban civil mozgalmak is egyre inkább kibontakoznak, amelyek példát statuálnak az egész Kárpát-medencében. Kiemelte az Igen-Ano kezdeményezést is, amelyet a kétnyelvűség elfogadtatása érdekében indítottak.

A konferencián magyarországi és felvidéki történészek és egyházi vezetők mellett Szili Katalin miniszterelnöki megbízott is felszólalt, aki Európa, mint jogszűkítések terepe – különös tekintettel a felvidéki magyarokra címmel tartott előadást. Véleménye szerint a trianoni békeszerződésnek köszönhető mindaz, amely az elmúlt száz évben történt a térségben.

(Fotó: Szőlővel beültetett domboldalak Béla község közelében)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!