Közterületen állítanák ki az ipolytölgyesi hátikasokat

Közterületek virágosításához várja az önkormányzat a lakosoknál lévő régi "hátikasokat" - olvasható az interneten megjelent felhívásban. Harminc évvel ezelőtt az asszonyok a fonott hátikosarakkal indultak kapálni, manapság viszont jó eséllyel kamrák mélyén pihennek. Az adományok a felújításuk után az ipolytölgyesi utcaképet díszíthetik.

Közterületek virágosításához várja a lakosoknál lévő régi “hátikasokat” az önkormányzat – olvasható az interneten megjelent felhívásban. Harminc évvel ezelőtt az asszonyok a fonott hátikosarakkal indultak kapálni, amelyek manapság leginkább a kamrák mélyén pihennek. Az adományok a felújításuk után az ipolytölgyesi utcaképet díszíthetik.

Nagyot fordult a világ az elmúlt évtizedekben, ugyanis a társadalmi átalakulás és a technológiai fejlődés révén számtalan régi hivatás és munkaeszköz merült feledésbe. Közéjük tartozik a “hátikas” vagyis a fonott hátikosár is, amely lassan kikopik a köztudatból. Harminc éve az asszonyok elengedhetetlen kelléke volt akkor, amikor kapálni indultak a földekre, manapság már ritkán használják őket.

Ipolytölgyes Község Önkormányzata felhívást intézett a lakosság felé, hogy ajánlják fel számukra a már nem használt kosarakat, amelyeket a közterületek virágosításánál használnának fel. Remélik, hogy minél több hátikast összegyűjthetnek, amelyeket szükség esetén megjavítanak és a továbbiakban az utcaképet díszíthetik.

(Fotó: korbwaren-kraus.de)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!