Felavatták a Királyréti Kirándulóközpontot Szokolyán

Átadták a 205 millió forintból megépült Királyréti Kirándulóközpontot csütörtökön, Szokolyán. A többfunkciós épület nem csak turisztikai szolgáltatást nyújt, hanem hely- és gazdálkodástörténeti bemutatót is kínál a Börzsönybe látogatóknak. A beruházásnak köszönhetően egyre többen választhatják úti célul a hegységet.

Átadták a 205 millió forintból megépült Királyréti Kirándulóközpontot csütörtökön, Szokolyán. A többfunkciós épület nem csak turisztikai szolgáltatást nyújt, hanem hely- és gazdálkodástörténeti bemutatót is kínál a Börzsönybe látogatóknak. A beruházásnak köszönhetően egyre többen választhatják úti célul a hegységet.

Nagy István agárminiszter az egykori erdészlak felújításával kialakított kirándulóközpont átadó ünnepségén elmondta, hogy célként tűzték ki egy zöldebb, természetszeretőbb és környezettudatosabb Magyarország létrehozását. A miniszter emlékeztetett arra, hogy az elmúlt száz évben megduplázódott az ország erdőterülete és az idei tavaszi szezonban csak az állami erdőgazdaságok mintegy 22 millió facsemetét ültetnek el a meglévő erdők megfiatalítása során.

Nagy István hozzátette: a zöldítés mellett fontos, hogy meg kell ismertetni és meg kell szerettetni a természet értékeit a társadalommal. Úgy fogalmazott: ha magukénak érzik az itt rejlő értékeket, akkor nagyobb felelősséggel vesznek részt megóvásukban. Ennek érdekében a minisztérium, a Bejárható Magyarország program keretében régen nem látott infrastrukturális fejlesztéseket hajtott végre az állami erdőkben.

Hozzátette, hogy ennek eredményeként az erdők a leglátogatottabb belföldi turisztikai attrakciók közé emelkedtek, csak a főváros környékén évi 25 millió látogatási alkalommal számolnak. Nagy István elmondta, hogy a minisztérium következő feladata az ökoturisztikai fejlesztések hálózatának kialakítása. Ennek érdekében összehangolják az állami erdőgazdaságok és a nemzeti parkok fejlesztéseit, valamint együttműködnek az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos hivatalával és a Magyar Természetjáró Szövetséggel is.

A miniszter kiemelte, hogy pozitív tendencia az is, hogy a természetjárók körében elindult egy jó irányba mutató folyamat, ugyanis az erdők belsejében egyre kevesebb az illegális hulladék. Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a Börzsöny egyre népszerűbb lakó-és kiránduló célpont, de nem csak a magyar emberek számára, hanem már a külföldieknek is.

Hozzátette, hogy ma, a magyar családoknak is egyre több lehetősége van a szabadidejét a Börzsönyben vagy erdőkben eltölteni. Mindez köszönhető többek között a kisvasút-, turistaút- és kerékpárút fejlesztéseknek, de a szolgáltatások is egyre szélesebb körben és elérhető áron várják a kirándulókat. Rétvári Bence kiemelte: fontos, hogy a távoli generáció is egy természetes közegnek érezze az erdőt, ahová szívesen megy kikapcsolódni, és ahol olyan közösségi élményekben részesül, amelyet más nem adhat meg.

Hangsúlyozta: fontos, hogy az erdei táborozás, az erdei iskolák már az oktatási rendszerben is a tanévek rendes részévé váljanak, és erre nyújt megoldást a Csodaszarvas Program, amely a korábbi erdei iskolai lehetőségeket és módszereket kívánja kibővíteni. Ennek keretében a tavalyi évben 698 iskolából 6500 diák töltött több éjszakát erdei szálláshelyen, kilépve a hagyományos iskolai keretekből.
Az idei évben szeretnék elérni, hogy legalább 7700 diák tapasztalja meg, milyen részt venni egy erdei iskolai programon.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!