Újra tűzgyújtási tilalmat rendeltek el Pest megyében

Újra tűzgyújtási tilalmat rendeltek el a Dunától keletre található országrészben, köztük Pest megyében - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-t. A csapadékmentes időjárás miatt egyre szárazabb a talaj, ennek köszönhetően az érintett területeken bármelyik pillanatban felcsaphatnak a lángok.

Újra tűzgyújtási tilalmat rendeltek el a Dunától keletre található országrészben, köztük Pest megyében – tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-t. A csapadékmentes időjárás miatt egyre szárazabb a talaj, ennek köszönhetően az érintett területeken bármelyik pillanatban felcsaphatnak a lángok.

Egy hónappal ezelőtt rendeltek el tűzgyújtási tilalmat hazánkban, később az egész ország területére kiterjesztették a korlátozást. A csapadékban szegény időszakban a legkülönbözőbb helyeken lobbantak fel a lángok: az Esztergom környéki önkéntes, valamint hivatásos tűzoltók nap mint nap oltották a bozóttüzeket.

Március 15-i hatállyal aztán visszavonták a tilalmat, tíz nappal később viszont ismét elrendelték azt. A Nébih tájékoztatása szerint egyre inkább fokozódik a vízhiány a talajban, a száraz, szeles, enyhe időben pedig nagyobb valószínűséggel gyulladhatnak meg a száraz fűvel, gazzal és bozóttal borított területek. A közleményükből kiderül, hogy előző héten ismét sokfelé riasztották a lánglovagokat, így keddtől újra elrendelték a korlátozást.

Ezúttal Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élők figyelmét hívják fel arra, hogy tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben, a kijelölt tűzrakóhelyeken, a vasút és közút melletti területeken is. Az érintett területeken élőknek a korlátozás ideje alatt parlag- és a gazégetést szintén mellőzniük kell.

(Fotó: hir.ma és magyarmezogazdasag.hu)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!