Kilenc helyszínen zajlanak kastély- és várfelújítások

Kilenc helyszínen kezdődött meg a kivitelezés, és a közbeszerzési eljárások lezárulta után tizennégy további helyen indulnak meg a kivitelezési munkálatok a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében – írja a Világgazdaság szerdai száma a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. tájékoztatása alapján.

Kilenc helyszínen kezdődött el a kivitelezés, és a közbeszerzési eljárások lezárulta után tizennégy további helyen indulnak el a felújítási munkálatok a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében – írja a Világgazdaság szerdai száma a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. tájékoztatása alapján.

Mint arról a hidlap.hu is beszámolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében 63,3 milliárd forintból húsz magyarországi kastély, valamint tizenkilenc vár újulhat meg. A műemlékmentő program keretében kilenc helyszínen már zajlanak a munkálatok, köztük az Oroszlányhoz tartozó Majkpusztán, Tatán és nem utolsó sorban Bajnán is folyamatban van a renoválás.

Az Esztergomi járás déli részén található Sándor-Metternich-kastély alapkövét ünnepélyes keretek között helyezték el egy éve, a lakosok és az önkormányzat pedig fokozott figyelemmel kíséri a felújítást. A község vezetése hónapokkal ezelőtt felhívást intézett a bajnaiak felé azzal a céllal, hogy összegyűjtsék a megőrzésként náluk lévő, de az Ördöglovas kastélyából származó használati tárgyakat, amelyek az új installáció részét képezhetik. Remélhetőleg minél több tárgy előkerülhet, ezáltal hitelesebben mutathatják majd be Sándor Móric és családjának életét.

Az MTI közleménye szerint a gyulai vár és a Szigeterőd, a gödöllői királyi kastély, az esztergomi vár, a visegrádi Fellegvár, Alsóvár és Salamon-torony felújítása jelenleg az előkészítési fázisban tart. Minden bizonnyal a renoválási munkálatok látogatószám-növekedést eredményezhetnek: példaként említik a diósgyőri várat, ahol öt év alatt háromszorosára nőtt a turisták száma, az egri vár pedig évente 480 ezer látogatót fogad.

Szöveg: MTI
Kép: magyarepitok.hu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!