Állati jó beszélgetést hallhattunk

A VPN is an essential component of IT security, whether you’re just starting a business or are already up and running. Most business interactions and transactions happen online and VPN

A minap Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője vendégeskedett a Helischer József Városi Könyvtárban. Bár állatot ezúttal nem hozott magával – mondván egzotikus példányokért oda kell menni – történeteiben megelevenedtek a gólyák, elefántok, tigrisek csótányok és cápák.

A találkozón Hanga Zoltánnal Bánhidy Vajk beszélgetett, aki vendégét gyermekkoráról is kérdezte. A szóvivő megemlítette, hogy fiatalként is rajongott az álatokért, édesapjával sokat kirándult a budai hegyekben, ahol bár sok állatfaj él, elmondása szerint oroszlánnal nem találkozott.

Kicsiként az egzotikus fajok dobogtatták meg szívét, ezért bérletet váltott az állatkertbe és amikor csak tehette meglátogatta kedvenceit. Minderre az akkori állatgondozók is felfigyeltek, így hamarosan betekinthetett a kulisszák mögé is. Kezdetben társadalmi munkában vett csak részt, később már állatgondozó lett, mintegy ötven faj mellett látott el szolgálatot.

Tizenöt esztendővel ezelőtt az állatkert szóvivőjének nevezték ki, azóta elsősorban emberekkel, főként újságírókkal, az állatkert médiában való szerepeltetésével foglalkozik. Hisz az állatkertek alapfeladata és célja Földünk gazdag élővilágának bemutatása. Nyilvános intézményként látogathatóvá, megismerhetővé, megtapasztalhatóvá kell tennie az állat- és növényvilág különféle fajait.

Tudják mit jelent az egzotikus kifejezés? – kérdezte a jelenlévőktől Hanga Zoltán, majd elmondta, hogy az exoticus latin eredetű szó, melynek jelentése hallótávolságon kívüli, tengeren túli. Ezért ha egzotikus állatokról beszélünk, rögtön afrikai élőlényekre asszociálunk, de ha a szó jelentéséből indulunk ki akkor az átalakuló társadalom miatt az őshonos fajaink, mint a mangalica, a hucul, a racka vagy a szürkemarha is lassan ebbe a kategóriába sorolhatók.

A budapesti állatkert az elsők között volt a kontinensen, ahol gazdasági haszonállatokat is láthatott a közönség. Azóta is nagy hangsúlyt fektetnek az őshonos, vadon élő, védett fajok mentésére, és arra, hogy megfelelő, egyben otthonos élőhelyet alakítsanak ki számukra.

Az intézmény 1866-ban 18 hektárnyi területen nyílt meg a nagyközönség előtt, majd több lépcsőben elcsatoltak 11 hektárt, amelyből nyolc már visszakerült az állatkerthez. Jelenleg a Pannon Park építése zajlik, ahol két év múlva 2,5 millió literes akváriumban cápák és tengeri tehenek élhetnek majd.

Hanga Zoltánt arról is kérdezte Sinkó Gyula, hogy mit gondol: vajon igazuk van az állatkertet kritizáló személyeknek? A szóvivő szerint a vadon mindig is a szabadság jelképe volt, míg a városokban található zárt parkok a rabságot szimbolizálták. Ugyanakkor utóbbiak fontos szerepet játszanak abban, hogy megmentsék a fajokat a kihalástól és elősegítsék a vadonban élő populáció gyarapodását.

Szöveg: Kuglerné Szuroviák Szilvia

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!