Vendel

Hídlap

Jézus Krisztus meghalt értünk

Ha Krisztusnak a keresztfán is az volt a legfontosabb, hogy nekünk Isten megbocsásson, hogy mi üdvözüljünk, akkor nekünk is úgy kell élnünk, hogy minden erőnkből erre törekszünk – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek Nagypénteken, az esztergomi bazilikában.

Hirdetések

A bíboros úgy fogalmazott: emberi módra beszél Jézus, amikor az Atyához imádkozik azokért, akik keresztre feszítették, akik kínozták, akik káromolják. Amit pedig számukra kér az a legfontosabb minden ember életében. Mert nem egészséget, nem szerencsét, nem gazdagságot, nem politikai szabadságot kér nekik, hanem Isten bocsánatát.

Hozzátette: számunkra, emberek számára a legfontosabb, hogy Isten megbocsásson nekünk, mert a halálon túl már csak ez számít. Örök életre születtünk, de sorsunk lehet örök boldogság vagy örök szenvedés. És Jézus ezért adta az életét, ezért vállalta, hogy engedelmeskedik az Atyának mindhalálig. Kereszthalála engesztelő áldozat – fogalmazta.

Erdő Péter arra kérte a híveket, hogy keressék életük minden helyzetében Isten akaratát, majd hozzátette: fejezzük ki imádságban Krisztus iránti szeretetünket és forduljunk együtt érző, segítő szeretettel a többi ember felé. Álljunk mellettük földi bajaikban és gondjaikban, főként pedig tegyünk meg mindent, hogy az üdvösségre jussanak. Ezért olyan nagyszerű a papi hivatás, mert legfőbb célja Isten dicsőségének és az emberek üdvösségének közvetlen szolgálata – fogalmazott.

Nagypéntek az egyházi év legcsendesebb napja. Ekkor Jézus elítélésére, megkínzására, valamint halálának és temetésének napjára emlékezik a katolikus egyház. Ezen a napon nincs szentmise és az egyház szigorú böjt megtartását kéri a hívektől. Nagypénteken a templomokban felolvassák vagy énekelve előadják a passiót, így idézve fel Krisztus szenvedését.

Hirdetések

  • Koronavírus miatt rendkívüli szünetet rendeltek el a Babits iskolában

    „Tájékoztatom a szülőket, hogy iskolánkban az Operatív Törzs 2020. október 21-22. napjára rendkívüli szünetet rendelt el, a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében” – közölte Fazekas Bernadett intézményvezető az Esztergomi Babits Mihály Általános Iskola honlapján.

    Hídlap
  • Kozmetikusoknak tartott továbbképzést a kamara

    Negyvenen jelentkeztek arra a kozmetikus szakmai fórumra, melynek a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tatabányai székháza adott otthont – írja a KEMKIK. A járványügyi előírásokra maximálisan odafigyelve tartották meg az előadást. A meghirdetett program célját Pallos Jánosné, a kézműipari tagozat 2. résztagozati elnöke foglalta össze.

    Hídlap