Alfonz

Hídlap

Felújítják a Fürdő Szálló tetőszerkezetét

Május 20-án elkezdődik a Fürdő Szálló tetőszerkezetének felújítása – írja az esztergom.hu. A műemlék jellegű, klasszicista épület állagmegóvási munkálatai kapcsán a Bástya parkolótól a Strandbüfé melletti gyalogos átkelőhelyig terjedő szakaszon ideiglenesen lezárják a járdát is.

Hirdetések

A kozbeszerzes.hu weboldal szerint két esztergomi cég, a Franbau Építőipari Kft. és az S. B Stone Építőipari és Szolgáltató Kft. nyújtott be pályázott a munkálatokra. A bruttó 977 négyzetméter alapterületű tetőszerkezet felújítása kapcsán az utóbbi vállalkozással kötött szerződést az önkormányzat. A dokumentumok szerint az állagmegóvás mintegy 59 millió forintba kerül.

1842-ben avatták fel Zofahl Lőrinc tervei alapján épült Fürdő Szállót, amely hosszú évtizedeken keresztül a helyi kulturális élet központja volt. Az esztergomi közönség láthatta itt fellépni “a nemzet csalogányát”, Blaha Lujzát, de megfordult itt Liszt Ferenc, Széchenyi István és Kossuth Lajos is.

Az évek óta funkcióval nem rendelkező épület állapota a rendszerváltás óta folyamatosan romlik, a 2000-es évek első évtizedében az omladozó vakolat és a balesetveszély miatt körbekerítették. Némi megrökönyödésre fa is kinőtt a tetőn, amely évekig csúfította a látképet.

(Fotó: egykor.hu)

Hirdetések
  • Szűk körben emlékeztek meg Esztergom felszabadításáról

    Minden októberben megemlékeznek Esztergomban III. Sobieski János lengyel királyról, illetve a törökök városból való kiűzésének időpontjáról. Idén a vírushelyzet miatt szerény körülmények között hajtottak fejet a dicső győzelem emléke és a hős uralkodó szobra előtt.

    Hídlap
  • Héregnél kapcsolták le az annavölgyi gyorshajtót

    Kis híján a megengedett sebesség kétszeresével közlekedett az az annavölgyi lakos, akit október 29-én Héregnél állítottak meg a tatabányai járőrök – írja a police.hu A 24 éves férfi a megengedett 50 kilométer/órás tempó helyett 96 kilométer/órával száguldozott.

    Hídlap