Kisebb árhullám vonul le a Dunán

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget megközelítő vízszintre kell számítani a következő napokban Esztergomban. A Dunán levonuló árhullám várhatóan nem önti el a Prímás-szigetet sem, a jelenlegi számítások szerint sehol sem kell majd útlezárásokra, korlátozásokra számítani.

Elsőfokú árvízvédelmi készültségi szintet megközelítő értékekre kell számítani a következő napokban Esztergomban. A Dunán levonuló ár várhatóan nem önti el a Prímás-szigetet sem, továbbá a jelenlegi számítások szerint sehol nem kell majd útlezárásokra, korlátozásokra számítani.

Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű csapadék hullott a Duna ausztriai és németországi vízgyűjtő területén, amely hamarosan hazánkban is érezteti a hatását. A bajor tartomány árvízi helyzetével foglalkozó hnd.bayern.de weboldal előrejelzése szerint a folyó felső szakaszán rövid időn belül 3-4 méteres vízszintemelkedést tapasztalhatnak.

Május 19-én vasárnap reggel Esztergomban 212 centimétert mutatott a mérce, majd némi csökkenést követően május 21-től drasztikus emelkedés várható. Az Országos Vízjelző Szolgálat a jelenlegi modellfutások alapján május 25-re 468 centiméteres vízállást jósol, vagyis néhány nap alatt 2,5 métert emelkedhet majd a vízszint.

Úgy tudjuk, hogy a Prímás-sziget alacsonyabban fekvő részeit 530 centiméternél önti el a folyó (az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szintet 500 centiméternél rendelik el), ezért a vízügyi szakemberek bíznak benne, hogy minderre nem kerül majd sor.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!