Szezonnyitó sajtótájékoztatót tartottak a térségi turisztikai szervezetek

–Esztergom turisztikai szempontból egy felhagyott aranybánya, amely számtalan kiaknázatlan lehetőséget rejt magában – fogalmazott dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője a Port Mediterraneo rendezvényhajón tartott Dunakanyar Szezonnyitó Sajtótájékoztatón.

–Esztergom turisztikai szempontból egy felhagyott aranybánya, amely számtalan kiaknázatlan lehetőséget rejt magában – fogalmazott dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője a Port Mediterraneo rendezvényhajón tartott Dunakanyar Szezonnyitó Sajtótájékoztatón.

A hagyományos szakmai találkozón – amelyet ezúttal az Esztergom és Térsége Turisztikai Egyesület szervezett – a Dunakanyarban működő TDM szervezetek ismertették az aktuális év turisztikai kínálatukat, ugyanakkor ettől az évtől kezdve Esztergom, Szentendre, Vác és Visegrád felváltva élhet a szervezés jogával.

A sajtótájékoztatón Bánhidy László alpolgármester köszöntötte a jelenlévőket, majd dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője járult a mikrofon mögé. A politikus megjegyezte, hogy vitathatatlan Budapest turisztikai vonzereje, ugyanakkor a magyarországi régiók közül potenciálisan a Dunakanyarnak van a legnagyobb esélye arra, hogy felzárkózzon a fővároshoz. Megjegyezte, hogy Magyarország kormánya jelentős összegeket különített el erre a területre, ahol fellendülést eredményező fejlesztések valósulhatnak meg.

Reményei szerint Esztergom felnőhet Szentendre, Vác és Visegrád szintjére, a jövőben pedig a négy város egymással együttműködve fejlődhet tovább. A képviselő az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút megépítésével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a beruházás eredményeként egyre több kerékpáros turista választhajta úticéljául Esztergomot. Zárásként kijelentette, hogy az egész régiót lefedő kártyarendszer bevezetésével jelentősen megnövekedhet a terület turisztikai ázsiója.

A köszöntők után elsőként Cseke László, a Visegrád és Környéke Turisztikai és Marketing Egyesület elnöke és Muravölgyi-Farkas Emese TDM-menedzser, majd Papp Ildikó, a Vác és Környéke TDM Nonprofit Kft. ügyvezetője mutatta be a két város turisztikai kínálatát. Hidegkúti Dorottya, a Szentendre és Térsége TDM Nonprofit Kft. ügyvezetője a Dunakanyar “másik” kapujaként aposztrofált települést mutatta be a jelenlévőknek, majd a szekció zárásaként a házigazda szervezet, az Esztergom és Térsége Turisztikai Egyesület következett.

Szekeresné Czinege Erzsébet úgy fogalmazott, hogy nem lehetünk eléggé hálásak a sorsnak azért, hogy ezen a vidéken élhetünk. A helyi TDM szervezet elnöke elmondta, hogy a Dunamente és a Dunakanyar régióban akár egy hetet is eltölthetnének a látogatók, akik rendszerint egy-két napra érkeznek csak. Ezért kiemelt feladatuknak tekintik, hogy maradásra bírják a turistákat.

–Mit kínál Esztergom? – tette fel a kérdést a résztvevőknek, majd bemutatta az idei évben megvalósuló fejlesztéseket. Közéjük tartozik a Rudolf Rezidencia is, amely ősztől új funkciókat lát majd el: a beruházó a Széchenyi téren található épületben hat szobás, prémium kategóriás szálláshelyet és a’ la carte éttermet alakít ki. A Duna Múzeum kapcsán megemlítette, hogy 18 év elteltével új tárlatot alakítanak ki az intézményben, amely a kor igényeinek megfelelően látványos, interaktív és szórakoztató lesz.

A városban található Főszékesegyházi Könyvtárban olyan kincseket tárhatnak a látogatók elé, mint a Szalkai-kódex, amely a mohácsi csatában elhunyt Szalkai László esztergomi érsek Sárospatakon megírt iskoláskönyve. A kötetet május 24-én 17 órakor mutatják be az épületben.

Március óta látogatható a híres Veprech-torony, amelyben a reneszánsz vízgép rekonstruált változata is helyet kapott. A korabeli feljegyzések alapján valószínűsíthető, hogy a modern eszköz helyén egy olyan szerkezet állt, amely biztosította a Várhegy vízellátását. Babits Mihály szorosan kötődik a városhoz, emlékét nem csak a volt nyaralója, a Babits Emlékház, hanem egy tematikus séta is őrzi majd, amelyet június 8-án rendeznek meg.

Szekeresné Czinege Erzsébet szerint páratlan kulturális sokszínűség is jellemzi a várost: a Comedium Corso Utcaszínház és Kortárs Művészeti Fesztiválnak köszönhetően Pünkösdkor újra élettel telik meg a Mindszenty tér környéke, egy héttel előtte viszont az Esztergomhoz tartozó Pilisszentlélekre várják az érdeklődőket, ahol a Babits Mihály Kamaraszínház szervez Játszótér Fesztivált. A felhozatalt ősszel az Ízek – Korok – Hangulatok Kulturális és Gasztronómiai Fesztivál és a Borhíd Fesztivál és Borünnep is színesíti.

Zárásként elmondta, hogy Fölföldi Zsuzsanna grafikus – aki a szervezetnek tervezett arculattal korábban elnyerte a Magyar Grafikus Szövetség Arany Rajzszög Díját – munkáin keresztül mutatják be idén Esztergomot. Idén januárban lehetősége nyílt arra, hogy a Multúrát a World Illustration Award az Assotiation of Illustrators nemzetközi szervezet díjára benevezze, ahol 3600 induló közül került be a döntősök közé.

A londoni Somerset House-ban július 11-28 között látható kiállításon esztergomi, kesztölci, bajnai, és dömösi lehendákról szóló Múltúra-Meseturizmus csomagot is bemutatják majd a közönségnek. A pályázat végső eredménye és a győztesek listája csak a megnyitón derül ki.

A második szekcióban, a Dunamente turisztikai régió mutatkozott be. Magyarics Gábor, a Duna-Gerecse Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője és a Tata és Környéke Turisztikai Egyesület TDM-menedzsere a május elsején bevezetett Dunamente Kártya fontosságáról beszélt.

Szekér Zoltán, a Dorog és Térsége Turizmus Egyesület elnöke a Megyejáró Hódító Túrák kapcsán elmondta, hogy a jövőben egyes szálláshelyek szeretnék beépíteni a programokat a csomagkínálatukba. Bemutatta az Aktív Dunamente telefonos applikációt is, amellyel néhány kattintással elérjük a térség turisztikai látványosságait és szolgáltatásait is.

Bauer Ildikót, a Podunajsko OOCR/Dunamente felvidéki TDM-szervezet ügyvezetőjét képviselve Varga Lilla tartott előadást az Észak-Komárom és Párkány közötti terület turizmusáról, zárásként pedig Szentesi Tamás, a Komáromi Turisztikai Egyesület TDM-menedzsere mutatta be a város programkínálatát.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!