A nagy szóvivő generáció tagjai vendégeskedtek az esztergomi könyvtárban

Szabó Gabriella: Egy kávé Micivel - A szóvivők című könyv bemutatója alkalmából "Kávéra" várták az érdeklődőket a esztergom Helischer József Városi Könyvtárba. Bánhidy Vajk moderátor beszélgetőpartnerei a szerzőn kívül a kötet főszereplői, Sipos Jenő, Dr. Borbély Zoltán és Dr. Sógor Zsolt voltak.

Szabó Gabriella: Egy kávé Micivel – A szóvivők című könyv bemutatója alkalmából “Kávéra” várták az érdeklődőket a esztergom Helischer József Városi Könyvtárba. Bánhidy Vajk moderátor beszélgetőpartnerei a szerzőn kívül a kötet főszereplői, Sipos Jenő, Dr. Borbély Zoltán és Dr. Sógor Zsolt voltak.

Kovátsné Várady Eszter, a könyvtár vezetője köszöntötte a vendégeket, akik a sűrű jégesőt hozó frontok miatt némileg késve érkeztek meg a találkozóra. Később azonban színes, érdekes, jó hangulatú beszélgetéssel kárpótolták közönségüket. Mint ahogyan a címből is kiderült, a kávét valójában Mici szolgáltatta a Rádió Bézs-ben, amikor is kávézni hívta a szóvivőket a stúdióban.

Csaba Erika, a Serdülő és Felnőtt Diszlexia Központ vezetője atipikus tehetségnek, amazonnak nevezi a szerzőt, aki tehetségét önerőből talentumra tudta váltani. Szavait idézve: született egy könyv, amelyet diszlexiásként készített, és amely nem kizárólag a szóvivőkről szóló irodalmat gazdagítja, hanem a diszlexia irodalmát is. Hiszen ezzel a részképesség zavarral kell a szakmájából (újságíró) adódó akadályokat leküzdeni. Micinek mindez sikerült! (Kevesen tudják, de például Agatha Christie, John Lennon, Walt Disney, Robin Williams, Tom Cruise, Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Mozart, Sir Winston Churchill, Julius Ceasar is a diszlexiások közé tartoznak, illetve tartoztak.)

A szerző az est folyamán többször is kiemelte, számára az ember a fontos. Munkája során arra kereste a választ, hogy mi a közös ebben a tizenegy emberben, akikkel a kötetben beszélgetett. Miért összetéveszthetetlen a hangjuk, miért ég be az arcuk, mi a titkuk?

A „focicsapatból” először Sipos Jenő, az MLSZ jelenlegi szóvivője ragadta meg a lehetőséget, hogy tisztelettel megköszönje Gabriellának, amiért bekerült a kötetbe. Sipos – aki munkája elismeréseként megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét is – elmondta, hogy a szóvivők számára gyakran okoz belső feszültséget, amikor az erkölcsi értékrenddel ellentétes ügyben kell megszólalni. A résztvevők megtudták, hogyan tudott mégis humánus maradni egy-egy esetben.

Dr. Borbély Zoltán legfőbb ügyészségi ügyész és szóvivő, jelenleg ügyvéd, sportriporteri kommunikációs virtuozitásával, hogy Mici szavaival éljek, lenyűgözte a könyvár közönségét is. A volt szóvivőt édesapja tragédiája sodorta a jogi pályára. Rendkívül izgalmas történetei által fény derült a rendőrség pozitív szerepére a sajtóban, elmondta miért kapott ígéretet Csányi Sándortól egy új telefonra és hogy egyik példaképe Vitray Tamás.

Az erős névsor Dr. Sógor Zsolttal folytatódott. A volt BRFK szóvivő, külügyi ko-munikációs vezető, ENSZ békefenntartó és nagykövet, jelenleg szintén ügyvédként tevékenykedik, szóvivői munkásságáról azonban számos szórakozató történetet hallhatott a közönség. A Magyar Rendőr, majd a Zsaru magazin újságírója építőmérnöki pályáját feladva köteleződött el a rendőri élet mellett. A ranglétrát megjárva szerepet kapott a polgárbarát rendőrség ideájának kiépítésében. Elmondása szerint „a régi fakabát rendszerről le kellett jönni”.

Szakmai sikerei kapcsán megtudtuk, hogy nem volt sajtópere, a nyilatkozatok után nem voltak forró telefonok és hogy hogyan kötött alkut az újságírókkal, amikor betörők jártak a Zsidó Múzeumban. Ebben az esetben egyszerre volt rendőr és szóvivő is, és állítása szerint „az sem baj, ha a szóvivő szakértő”.

A vendégeken kívül a kötetben szereplő Kavalecz Imrét, Hanga Zoltánt, Győrfi Pált is szeretettel emlegette Mici, „szóvivők szóvivője”. Bánhidy Vajk elmondta, hogy a könyvben szereplő Garamvölgyi László, Hanga Zoltán, Győrfi Pál is jártak már nálunk, így a kötetet megtöltő tizenegy szóvivőnek több mint a fele már vendégeskedett a könyvtárban. A közönség azt is megtudta, miért nem szerepel a kötetben egy női szakértő sem, s hogy Mici szóvivői, a nagy szóvivő generáció tagjai nem véletlenül férfiak.

Mici megköszönte, hogy a szakma nagyjai beengedték az életükbe, és hogy a zárt ajtók mögött egy csodálatos utazáson vehetett részt. Könyvét előszeretettel ajánlja a negyvenen túliaknak és azoknak is, akik fontolgatják a szóvivői szakmát. Akik végigolvassák a tizenegy interjút, megismerhetik a képernyőn látható, rádiókban hallható személyek emberi arcát is. S hogy még ki kerül be a nagy szóvivő generációba, az egyenlőre még Mici titka!

(Szöveg: Kilar Tímea, Fotó: Steindl Nóra)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!