Orsolya

Hídlap

Így szavaztak vasárnap az Esztergomi és a Szobi járásokban

Esztergom és térségében, valamint a Szobi járás területén is nagy érdeklődés mutatkozott a vasárnapi európai parlamenti választás iránt. Minden településen a Fidesz-KDNP-re gyűjtötte be a legtöbb voksot, volt ahol az érvényes szavazatok 71,66 százalékát gyűjtötték be.

Hirdetések

Esztergomban a választásra jogosultak 45,28 százaléka, vagyis 10361 fő ment el szavazni. A városban az országos végeredményt megközelítve, a voksok 51,93 százalékát (5355 darab) gyűjtötték be a kormánypártok. A Demokratikus Koalíció második, míg a Momentum harmadik helyet szerezte meg. (A két párt között mindössze 857 szavazat különbség volt).

A szomszédos Dorogon – amely erős szocialista bázissal rendelkezik – szintén tartolt a Fidesz-KDNP: bár csak a választásra jogosultak 37,39 százaléka járult az urnákhoz, a hatalmon lévő pártszövetség 1411 szavazatot, míg a DK 898 szavazatot gyűjtött. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Jobbik “állhatott fel” 433 érvényes szavazattal.

Az Esztergomi járás további települései is szolgáltak némi meglepetéssel: Annavölgyön szoros volt a verseny, hiszen a Fidesz-KDNP (87), míg a DK (72) voksot gyűjtött. Epölön a lakosság 56,77 százaléka, vagyis 285 fő élt állampolgári kötelességével: a községben 70,77 százalékot ért el a Fidesz-KDNP. Nagysápon mérték a legalacsonyabb részvételt (31,39 %), de a kormánypártok itt is jól teljesítettek (64,27 %). Piliscséven nagy harc folyt a második helyért, amelyet a Jobbik szerzett meg.

A Szobi járásban kimagasló eredményt ért el a Fidesz-KDNP, hiszen több településen (Szobon, Bernecebarátiban, Ipolydamásdon, Ipolytölgyesen, Kemencén, Kóspallagon, Letkésen, Nagybörzsönyben, Perőcsényen és Zebegényben) is az érvényes szavazatok több mint 60 százalékát szerezték meg. Tésán a választásra jogosult 79 főből 49-en járultak az urnához, ami 62,03 százalékos részvételt jelent. Vámosmikolán a leadott érvényes 493 szavazatból 349-en a Fidesz-KDNP-re húzták be az X-et, amely 71, 66 százalékos eredmény.

A két járást összevetve elmondhatjuk, hogy Fidesz-KDNP-t sehol sem tudták legyőzni, ugyanakkor a második és harmadik helyért is jórészt a DK és a Momentum csatázott.

(Forrás: Nemzeti Választási Iroda)
(Kép: Pixabay.com)

Hirdetések

  • Defekt miatt várakozó járműnek ütközött egy személyautó Esztergomban

    Október 20-án, kedden este egy defekt miatt várakozó személyautónak ütközött neki egy másik autós – válaszolta megkeresésünkre a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság. Gányai Balázs rendőr főhadnagy, megyei sajtóreferens elmondta: mindkét sofőrrel szemben eljárást indítottak.

    Hídlap
  • Világító kerékárúton tekerhetünk Esztergomban

    Az utóbbi évek legragyogóbb kísérleti útépítési projektje valósulhatott meg az Eurovelo 6 kerékpárút Duna-menti szakaszán Esztergom térségében – közölte Instagram oldalán a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A képek magukért beszélnek: a világító burkolat elég látványos.

    Hídlap