Újraszentelték dr. Mattyasovszky Kasszián sírját

Újraszentelték az esztergomi Szentgyörgymezői temető vízivárosi parcellájában található dr. Mattyasovszky Kasszián atya síremlékét, amely az Esztergom Barátainak Egyesülete kezdeményezésére újult meg. A családi sírbolt renoválásához a megyei önkormányzat ötvenezer forinttal járult hozzá.

Újraszentelték az esztergomi Szentgyörgymezői temető vízivárosi parcellájában található dr. Mattyasovszky Kasszián atya síremlékét, amely az Esztergom Barátainak Egyesülete kezdeményezésére újult meg. A családi sírbolt renoválásához a megyei önkormányzat ötvenezer forinttal járult hozzá.

Az ünnepségen Steindl Balázs, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat alelnöke ismertette dr. Mattyasovszky Kasszián atya életét, aki a 14. Holló Cserkészcsapat támogatója volt haláláig, továbbá aktív szerepet játszott abban, hogy a Prímás-szigeten alakították és bővítették ki a bencések vízi sporttelepét.

A bencés szerzetes a két világháború közötti időszakban a Szovjetuniót sújtó éhínség idején több eredményes segélyakciót is szervezett az ottani lakosság megsegítésére. Ugyan a vatikáni küldöttek – köztük Kasszián atya – álruhában, álnévvel járták az országot, a titkosszolgálat tudomást szerzett az akcióról.

– Személyesen láthatta a Szovjetunióban tomboló vallásüldöztetést, így akár meg is tudta cáfolni a kontinensen terjesztett álinformációkat – mondta, majd megjegyezte, hogy vélhetően emiatt akarták őt „elhallgattatni”.

Talán ez is közrejátszott abban, hogy 1935. május 21-én szobai inasa, Lesti Andor brutális kegyetlenséggel megölte a budapesti bencés reálgimnázium igazgatóját. A gyilkosság az egész országot megrázta, Kasszián atya temetésén pedig több ezren voltak jelen Esztergomban.

Születésének 140. évfordulója is indokolta, hogy az egyre rosszabb állapotban lévő sírbolt megújuljon. A városi védelem alatt álló, továbbá a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) közbenjárásának eredményeként a Nemzeti sírkert részévé vált sírbolt renoválását az Esztergom Barátainak Egyesülete kezdeményezte és bonyolította le. Steindl Balázs megköszönte az egyesületi tagok, Koditek Pál elnök és mindazok munkáját, akik bármilyen módon segítették a felújítást.

A beszéd után Hirka Antal atya, a pannonhalmi Szent Márton-bazilika őre áldotta meg és szentelte fel a síremléket. Az ünnepség ezt követően koszorúzással folytatódott: dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselőjének nevében Popovics György, a megyei önkormányzat elnöke és Steindl Balázs helyezte el az emlékezés virágait, az esztergomi önkormányzat nevében Bánhidy László alpolgármester koszorúzott. Rajtuk kívül szervezetek, magánszemélyek, a cserkészek és hozzátartozók is virágokkal adóztak Kasszián atya emléke előtt.

Zárásként Koditek Pál köszönetet mondott az önkormányzatnak, a megyei közgyűlésnek, az egyesület tagjainak, valamint azoknak, akik anyagilag támogatták a projektet.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!