Felavatták az új Tokod-üveggyári óvodát

Szalagátvágással és rövid műsorral avatták fel a Tokod község üveggyári településrészének új, ötven férőhelyes óvodáját. A kor igényeinek megfelelő épületet Dankó Kristóf építész tervezte, amelyet örömmel vettek birtokba a gyermekek és az óvodapedagógusok.

Szalagátvágással és rövid műsorral avatták fel a Tokod község üveggyári településrészének új, ötven férőhelyes óvodáját. A kor igényeinek megfelelő épületet Dankó Kristóf építész tervezte, amelyet örömmel vettek birtokba a gyermekek és az óvodapedagógusok.

Az ünnepségen köszöntötték Popovics Györgyöt, a megyei önkormányzat elnökét, Horváth Szeder Gábort, az Esztergomi Járási Hivatal vezetőjét, Tóth Tivadar tokodi, Turi Lajos táti, valamint Havrancsik Tibor mogyorósbányai polgármestert. Dankó Kristóf tervező, Szabados Béla kivitelező mellett Papné Szaló Ilona intézményvezető és Kardos Mihály plébános is tiszteletét tette a ceremónián.

Tóth Tivadar polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy nehéz ebben a pillanatban szavakat találni, hiszen gyönyörű óvodával gazdagodott a település. Megjegyezte, hogy Popovics György és dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője nélkül nem valósulhatott volna meg ez a beruházás. Elmondta, hogy helyi összefogással ismét bizonyították, hogy bármire képesek lehetnek és bár mindig vannak buktatók, végül megvalósították elképzeléseiket. A nagy nap reggelén már az óvodásokkal együtt bejárták az épületet és leírhatatlan örömöt láttak a kicsik arcán, akik mosolyogva fedezték fel az új otthonukat. A polgármester zárásként úgy fogalmazott, hogy most már európai szintű intézményben nevelhetik az üveggyári fiatalokat.


Popovics György, a megyei önkormányzat elnöke megköszönte az óvodások által készített és az intézmény címerével díszített ajándékot. Beszédében kiemelte, hogy Tokodon nem ez az első beruházás, amely megyei támogatással valósult meg, hiszen a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében 19 millió forinttal járultak hozzá a hét férőhelyes mini bölcsőde kialakításához. Elmondta, hogy a megye 26 milliárd forintot kapott a települések fejlesztésére, amelyet a hosszas egyeztetések után osztottak szét az önkormányzatok között. Megjegyezte, hogy Tokodon nem volt kérdés, hogy mire nyújtsák be a pályázatot. Az üveggyári projektre 200 millió forintot nyert a település, később további 29,5 millió forintos megyei forráshoz jutott. Véleménye szerint akkor fog virágozni az ország, ha a kistelepülések fejlődnek, ezért a TOP keretében minden egyes város és község számára igyekeztek forrást biztosítani.

Papné Szaló Ilona, az intézmény vezetője felidézte az üveggyári óvoda történetét, melyet 35 évvel ezelőtt építettek fel az akkor még működő gyár támogatásával. Az idő előrehaladtával egyre rosszabb állapotba került az épület, amely rendszeresen beázott, omladozott a vakolata és a fűtési rendszere sem működött tökéletesen. Nagyon boldogok lettek akkor, amikor megtudták, hogy a település nyert a pályázaton. Egyúttal megköszönte a pedagógusok munkáját, akik eddig a nehezítő körülmények ellenére mindent megtettek a gyermekek egészséges fejlődéséért.

A beszédek után Kardos Mihály plébános felszentelte az óvodát, amelyet Popovics György, Tóth Tivadar és Papné Szaló Ilona szalagátvágással avatott fel. Végezetül a gyermekek rövid műsorát tekinthették meg a jelenlévők, majd a körbejárást követően megvendégelték a jelenlévőket.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!