Világosan kijelentették, nem kérnek a párkányi hulladékfeldolgozóból

-Ha kell, a saját testünkkel fogjuk megakadályozni, hogy felépítsék az üzemet - jelentette ki egy tiltakozó a Párkányba tervezett hulladékhasznosító üzemmel kapcsolatban Esztergomban tartott nyilvános fórumon. Maros Tonco, a HC Logistik műszaki igazgatója elmondta: az üzem nem fogja szennyezni a térséget.

-Ha kell, a saját testünkkel fogjuk megakadályozni, hogy felépítsék az üzemet – jelentette ki egy tiltakozó a Párkányba tervezett hulladékhasznosító üzemmel kapcsolatban Esztergomban tartott nyilvános fórumon. Maros Tonco, a HC Logistik műszaki igazgatója elmondta: az üzem nem fogja szennyezni a térséget.

Az esztergomi polgármesteri hivatal nagytermében Romanek Etelka polgármester felidézte, hogy két évvel ezelőtt hallottak először a Duna túloldalára tervezett hulladékfeldolgozóról, amely ellen nem csak a két város lakossága, hanem a kistérség, a képviselő-testület és a Komárom-Esztergom megye közgyűlése is tiltakozott. Az ellenzők szerint az uralkodó széljárás Esztergomba és a környező magyarországi településekre sodorná az üzemből távozó káros anyagokat.

A lakossági fórumot az Agrárminisztérium szervezte, mivel Magyarország jelezte, hogy a tervezett beruházás miatt hatásviselő félnek tekinti magát, és az országhatáron átterjedő hatások miatt nemzetközi környezeti hatásvizsgálati eljárást kezdeményez. Orbán Hunor, az Agrárminisztérium Környezetmegőrzési Főosztályának főosztályvezetője ismertette, a minisztérium a szakértői konzultáció és a nyilvános fórum információinak figyelembe vételével alakítja ki a Green Park Sturovo projektre vonatkozó végső álláspontot, amelyet az Espooi egyezmény értelmében az engedélyező szlovák hatóságnak figyelembe kell vennie.

Németh Zsolt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szakértője szerint a tervezett eljárás elavult, a műszaki részletek nem világosak, ezért nem támogatja, hogy a hatástanulmányokat bármilyen hatóság elfogadja. Elmondása szerint nincsen az országban hasonló technológiával épült üzem, amelynek működése környezetvédelmi aggályokat is felvetne.

A tolmács segítségével nyilatkozó Maros Tonco, a HC LOGISTIK műszaki igazgatója a fórumon több alkalommal kijelentette: meg vagyunk győződve arról, hogy az üzem nem lesz semmilyen negatív hatással a folyó két partján élőkre. A kitérő válaszok azonban nem mindenkinek nyerték el a tetszését, ugyanis több esztergomi lakos is emelt hangon fejezte ki a véleményét (a válaszok) és a tervezett üzem ellen. A cég előljárója arra sem tudott érdemleges választ adni, hogy miért éppen Párkányban építenék fel a hulladékfeldolgozót.

-Keletkezik-e szennyvíz a feldolgozás során? – kérdezte egy helyi lakos a beruházót, majd Maros Tonco azt felelte: a hulladékok hasznosítása alkalmával 0,5-1 százaléknyi nedvesség keletkezik. A válasszal a jelenlévők nem értettek egyet, mondván a műszaki igazgató ködösít és hazudik. A párkányi önkormányzat jelenlévő képviselőjét is kérdezték a projekttel kapcsolatban, aki megjegyezte: testületük tiltakozása kevés, hiszen az engedélyezés a szlovák hatóságokon is múlik.

Farkas Iván a felvidéki Muzsla polgármestere, a szlovák Magyar Közösség Pártja (MKP) elnökségének tagja és megyei képviselője több fórumon is képviselte a Párkány környéki lakosság véleményét. Elmondta, hogy a környezetvédelmi miniszter, Sólymos László egy hónapja találkozott a párkányi régió 12 polgármesterével, majd kijelentette, hogy mindent megtesz azért, hogy pirolízises technológiát ne lehessen Szlovákiába telepíteni.

-Zólyomon, az ország közepén korábban működött egy hasonló technológiát alkalmazó üzem, amelynek a reaktora felrobbant. Az itteni gyár gazdasági jelentősége csekély lenne, hiszen kevés új munkahelyet teremtene, egyúttal tönkretenné a párkányi régiót. Az itt élők a turizmusban és nem a feldolgozó üzemekben látják a jövőt – mondta.

Maros Tonco újfent bizonygatta, hogy az üzem “nem lesz büdös”, nem lesz káros hatással. Igazságtalannak érezte, hogy pont a cégük beruházásával kapcsolatban bontokozott ki ekkora ellenállás, a két városban indított petíciókat pedig megtévesztőnek nevezte. Azt is elmondta, hogy 100 kilométeres körzetben több gumiabroncsokat hasznosító gyár is létezik, és egyik sem jelent veszélyt a lakosságra nézve. Továbbá hangoztatta, hogy évekkel ezelőtt befektettek a volt papírgyár területére, így szeretnék tartani magukat az elképzeléseikhez.

-A heves tiltakozás ellenére miért mennek szembe a lakosság véleményével? – szólalt fel egy hölgy, de érdemleges válaszra ő sem kapott.

Az üggyel az Európai Parlament Petíciós Bizottsága is foglalkozik, mivel a párkányi Szigeti László, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának (MKP) önkormányzati képviselője és Zoltai Dániel (Fidesz-KDNP), a Komárom-Esztergom megyei Közgyűlés tagja beadvánnyal fordult a bizottsághoz a határon átjutó környezetszennyezés lehetősége miatt.

A vitatott beruházást korábban két másik tervezet előzte meg, amelyek szintén pirolízises eljárással kezelték volna a hulladékot. A létesítmények ellen kezdeményezett petíciót egy hét alatt 7537-en írták alá a projektek megvalósítása ellen tiltakozva Párkány és környékén, a párhuzamosan elérhető elektronikus petíciót pedig közel 1700-an írták alá.

Akkor Magyarország, Esztergom önkormányzata és a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat is bekapcsolódott a tiltakozásba és a beruházással kapcsolatos ellenérveiket eljuttatták a szlovák környezetvédelmi minisztériumhoz. Mindezek hatására az érintett társaságok visszavonták beruházási szándékukat és a szlovák hatóságok leállították az engedélyeztetési eljárásokat.

(Szöveg: MTI/helyszíni tudósítás)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!