Dömötör

Hídlap

Birodalmi törekvések robbantották ki a háborúkat

–A nemzetek és az emberek szabadságát kell szolgálnunk, hiszen a szabad nemzetekben rejlik a béke hosszútávú záloga – jelentett ki Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője az Ipolydamásdon hatodik alkalommal megrendezett Európa-Napon.

Hirdetések

A rendezvény nyitányaként a Szobi Fekete István Általános Iskola énekkarának közreműködésével felcsendült az Örömóda, vagyis az Európa himnusz, majd a fuvola szerzemény után követően Rományik Ferenc polgármester köszöntötte a az ipolydamásdi lakosokat, a német, osztrák és svájci hagyományőrzőket, valamint a meghívott vendégeket.

Az ünnepségen részt vett az osztrák hercegi pár, Herta Margarete Habsburg-Lothringen és Sandor Habsburg-Lothringen, a Béke Lángja Egyesület alapítói és vezetői (továbbá a község díszpolgárai) is, akiknek közbenjárásával hazánk első Béke Lángja emlékművét Ipolydamásdon emelték.

–Mindez arra biztatott minket, hogy ne álljunk meg, hanem induljunk el Európa felé és képviseljük a Béke Lángja szellemiségét – mondta, majd hozzátette, hogy ennek értelmében 2015-ben testvértelepülési megállapodást kötöttek Burbach-kal, valamint azóta több nemzetközi szervezetekkel együttműködnek és díszpolgári címer is adományoztak.

Rományik Ferenc az ipolydamásdi vár kapcsán megjegyezte, hogy az építményt szeretnék felrázni a többszázéves teszthalott állapotából, amely a jövőben igazi turisztikai attrakció lehet. 2016-ban rendezték meg először a várjátékokat, amelyen Sandor Habsburg-Lothringen és Láng József személyében várnagyot és várkapitányt is választottak.

A közelmúltban megerősítették Helembával korábban kötött testvértelepülési megállapodást, továbbá a szlovákiai Kisölveddel is szeretnék szorosabbra fűzni kapcsolataikat. A polgármester elmondta, hogy a főhercegi pár segítségével elindult egy projekt: a térségi turizmus fejlesztése érdekében tíz magyar és egy szlovák település dolgozik a közös ügyön. Zárásként a 2020-ban megépülő Ipoly híd kapcsán fejezte ki gondolatait, amely nem csak Ipolydamásdot és Helembát, hanem a két nemzetet is összekötheti.

–Bátran kijelenthetem, hogy a célul tűzött feladatokat sikerült teljesítenünk Ipolydamásd elindult Európa felé, amelynek méltó tagjává válhat – fogalmazott.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára ismertette, hogy Magyarország az Iszlám Állam sújtotta területeken a helyi egyházi vezetőkkel több sikeres humanitárius akciót is végrehajtott. Elmondta, hogy Irakban kétezik egy Telskuf nevű település, ahol korábban 1300 keresztény család élt. A terroristák feldúlt, lerombolt épületeket hagytak maguk után, amelyeket a magyar adófizetők és a magyar állam segítségével építettek újjá.

–Büszkék lehetünk, hogy több ezer embert segíogytettünk abban, h visszatérhessen szülőföldjére. Ugyanakkor a családok elsőként nem a romos házaikat, hanem a temetőben található felmenőik sírjait állították helyre – mondta, majd hozzátette, hogy mindezzel egyértelműen jelezték, hogy nem hagyják, hogy elvegyék a múltjukat.

A térség országgyűlési képviselője szerint a hasonló cselekedetek az egész társadalom számára példát mutathatnak. Az első világháború kapcsán pedig megjegyezte, hogy sosem nemzetek, hanem birodalmi törekvések robbantották ki a nagy háborúkat.

Az Európa-Nap keretében avatták fel az első világháborús új emlékművet, majd szentmisével folytatódott a program. Az Istentisztelet után a művelődési házba agapéra várták a vendégeket, majd a rendezvény zárásaként a közösségi házban Görgey Artúr emlékdélutánt tartottak.

Hirdetések
  • Az esztergomi futballklub több stábtagja is karanténba került

    A stábtagok közül többen is karanténba kerültek, ezért elmaradnak az edzések, illetve a mérkőzések – közölte hivatalos oldalán az FC Esztergom. A vírus megállítása érdekében másfél hétig zárva lesz a futball centrum is. A klub közleményét változatlan formában tesszük közzé. „Kedves Szülők , Játékosok! Sajnálattal közöljük, hogy stábtagjaink közül többen is karanténban vannak jelenleg. A …

    Hídlap