A múltból erőt merítve begyógyíthatjuk sebeinket

– 1920-ban megcsonkították nemzetünket, veszteségeket szenvedtünk, ugyanakkor senki nem veheti el tőlünk azt a lelkületet, amellyel kilábalhatunk a nehézségekből – jelentette ki Popovics György, a megyei önkormányzat elnöke a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából Esztergomban rendezett megemlékezésen.

– 1920-ban megcsonkították nemzetünket, veszteségeket szenvedtünk, ugyanakkor senki nem veheti el tőlünk azt a lelkületet, amellyel kilábalhatunk a nehézségekből – jelentette ki Popovics György, a megyei önkormányzat elnöke a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából Esztergomban rendezett megemlékezésen.

A Prímás-szigeten található Nemzeti Összetartozás Oszlopánál Fehér László tárogatóművész közreműködésével elhangzott a Himnusz, majd Pálmai József köszöntötte dr. Völner Pált, a térség országgyűlési képviselőjét, Popovics Györgyöt és Steindl Balázst, a megyei önkormányzat elnökét és alelnökét, Bánhidy László alpolgármestert, Horváth Szeder Gábort, az Esztergomi Járási Hivatal vezetőjét, az ’56-os nemzetőröket és a folyó két oldaláról érkezetteket.

Popovics György a Nemzeti Összetartozás Napja kapcsán megjegyezte: a jeles napról rendelkező törvény elfogadásával az ország kinyilvánította a több állam fennhatósága alá tartozó magyarság összetartozását.

-A trianoni békeszerződés nemzetünk egyik legnagyobb tragédiája. A határok újra rajzolása, területeink, iparunk, vasúthálózatunk, erdőink, ásványkincseink egy részének elvesztése és nem utolsó sorban a családok szétszakítása akár a nemzet megsemmisülését is eredményezhette volna. A magyarokat azonban kemény fából faragták, kik szükség esetén minél jobban összefognak – mondta.

A megyei közgyűlés elnökeként fontosnak tartja azt is, hogy a megye különböző szegletein méltóképpen megemlékezzenek az egy híján száz évvel ezelőtti eseményekről.

-Ne feledjük, a múlt igazságtalanságait, ugyanakkor ezekből erőt merítve és előre tekintve minden lehetőséget meg kell ragadnunk sebeink begyógyítására. Legyünk büszkék arra, hogy hűséggel viseltetünk a kétezer éves európai keresztény kultúra iránt, amelyet a többi közép- és kelet-európai állammal szövetkezve védhetünk meg – fogalmazott.

-Most ismét veszélyben vagyunk, újra szükségünk van erre az erőre, amely eddig is oltalmazta és újraélesztette nemzetünket. Megvédjük a magyarságot és próbálunk segíteni az egész kontinensen. Hiszen csak az a nemzet számít elveszettnek, amely lemond saját magáról – vélekedett.

Zárszóként megjegyezte, hogy ezen a jeles napon is reménnyel, bizakodással kell a jövőbe tekintenünk. A legnehezebb időszakokban is kitartottunk, a jövőben pedig felvállalva a ránk nehezedő nyomást és dacolva a támadásokkal a kereszténység, valamint az Európai Unió védőbástyája lehetünk.

Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a török hódoltság idején nem csak az ország, hanem a nemzet is megosztott volt, de az Erdélyi Fejedelemség ki tudott állni értünk és megfelelően képviselte a magyar érdekeket. Ugyanakkor a befolyásoltság ellenére nem lettünk törökké, nem váltunk németté, hiszen nem hódoltunk be egyetlen hódító birodalomnak sem. Véleménye szerint identitás, történelmi múlt és mértéktelen erő nélkül a XX. századi események felőrölték volna nemzetünket.

-Kell, hogy legyen egy erős nemzeti kormányunk, amely felelősséggel viseltetik minden magyar iránt. Az elmúlt közel tíz év is bizonyítja, hogy a jelenlegi kormány felvállalja a konfliktusokat, hiszen mindig hallatni kell a tiszta, erős hangot, amely a magyarságot szolgálja és a magyarságért van – mondta.

Zsákovics László felvidéki előadó jóvoltából az Ismerős Arcok:Nélküled és a Bánk bánból ismert Hazám, hazám című dal is elhangzott, amelyet vele együtt énekeltek az emlékezők.

A jelenlévők nemzeti színű szalagokat kötöttek az emlékműre, majd elsőként dr. Völner Pál helyezte el az emlékezés virágait az emlékműnél. Őt követte Popovics György és Steindl Balázs, míg az esztergomi önkormányzat nevében Bánhidy László alpolgármester koszorúzott.

A továbbiakban a Fidesz, a Fidelitas és a KDNP városi szervezetei nevében helyeztek el virágokat. A Szózat a Régi Székely Himnusz, a Székely Himnusz eléneklése után az emlékezők a szentgyörgymezői Trianoni-emlékműnél gyújtottak gyertyákat.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!