Orsolya

Hídlap

Viczián Ottó vendégeskedett az esztergomi könyvtárban

Viczián Ottó Jászai Mari-díjas színész volt. az esztergomi Helischer József Városi Könyvtár Könyvtári beszélgetések programsorozatának legutóbbi vendége. A szinkronszínész elmondta: lételeme a színház, mellette pedig rengeteg külföldi színésznek kölcsönzi a hangját.

Hirdetések

Bánhidy Vajk moderátor kérdésére megjegyezte, az idei évad nem túl jól kezdődött számára, hiszen az első félévben a rá osztott szerep nem az őrá írt karakter volt. Most viszont Herczeg Ferenc Bizánc című darabjában a főszereplő Konstantin császárt alakítja az Újszínházban.

Nagy változás volt, hogy egyik napról a másikra egy egészen más élettérben kellett megtalálnia a helyét. Lélekpróbáló feladat volt, de sokat segített neki, hogy egy remek közösség tagja. Szerencsésnek mondhatja magát, hiszen olyan tanárai voltak, mint Huszti Péter, Kerényi Imre, Benedek Miklós. Soha nem próbálták meg irányítani a benne zajló folyamatokat, hanem segítették tudatossá tenni mindazt, ami addig ösztön szinten munkált benne. Sokat kapott tőlük, hittek benne – szép emlékeket őriz ezekről az időkről.

Viczián Ottó elmondta, hogy közel áll hozzá a történelem: nyáron éppen az 1453 című könyvet olvasta, ami Konstantinápoly elestéről szól. Herczeg Ferenc Bizánc című történelmi drámája az utolsó császár, XI. Konstantin szemszögéből mutatja be a végső ostrom előtti időszakot és a birodalom bukását. Már a kötet olvasáskor körvonalazódott benne egy elképzelés, milyen is lehetett az utolsó uralkodó figurája, ezáltal nagyon is kedvére volt a szerep. A próbák során a karakter persze tovább formálódott, színesedett.

Konstantin császár izgalmas alakja a történelemnek, aki egyszerre vesztes és hős. Vesztes, hiszen a valóságtól elzárva, félistenként élt sokáig. Végül azonban a török támadás szétrobbantotta a pazar illúziót, ami őt addig körülvette és ő ekkor vált hőssé. Míg a bizánciak nagy részét a megosztottság, az önös érdekek hajtották, Konstantin megpróbálta megvédeni a keresztény kultúra, és népe utolsó bástyáját, a várost, és ezért meghalni is kész volt.

A szinkronszínész nem szeret sokáig szövegkönyvvel a kezében próbálni, sokkal inkább a rendező instrukcióira figyel mozgáshoz, szituációhoz köt a szöveget. Az olvasópróbára már felkészülten érkezik: ilyenkor gyakran már a szövegének nagy részét kívülről tudja.

A találkozó alkalmával megjegyezte, hogy Shakespeare fordításai közül Arany János fordításai a legfontosabbak számára. Reményt kaptunk arra is, hogy a Babits Mihály Kamaraszínház műsorra tűzi Shakespeare Hamletjét, ahol Ottó Claudius szerepét szeretné megkapni, mivel ez a szerep az álma. Bár leginkább Adrien Brody színész szinkronhangjaként ismerhetjük, emellett természetfilmeket és dokumentumfilmeket szokott szinkronizálni – ezt a munkát különösen kedveli.

(Szöveg: Hámosné Szőke Anna)
(Kép: Kilar Tímea)

Hirdetések