Megtisztították a hulladéktól a Duna esztergomi szakaszát

Mikroműanyag méréssel és szemétszedéssel kezdődött el a vasárnapig tartó, az Európai Unió LIFE VISPO (Volunteer Initiative for a Sustainable Po) által támogatott környezetvédelmi projekt, melynek keretében Esztergomtól az Óbudai-szigetik tisztítják meg a folyót és a partokat a hulladéktól.

Mikroműanyag méréssel és szemétszedéssel kezdődött el a vasárnapig tartó, az Európai Unió LIFE VISPO (Volunteer Initiative for a Sustainable Po) által támogatott környezetvédelmi projekt, melynek keretében Esztergomtól az Óbudai-szigetik tisztítják meg a folyót és a partokat a hulladéktól.

Az akció keretein belül pénteken a WESSLING-laboratórium munkatársai érkeztek Esztergomban hogy mintavételt vegyenek a folyóból. Később laboratóriumban végzik majd el a mikroműanyag részecskéinek mérését. A szakemberek elmondták, hogy tavaly is megmérték a víz mikroműanyag tartalmát és sajnos az eredmények nem a legjobbak.

Hozzátették, hogy a legtöbb szennyezés a csatornarendszerekből kerül a vízbe, hiszen a lakossági és ipari csatornarendszer víztisztására szolgáló berendezések nem tudják kiszűrni a műanyag részecskéket, melyek így a folyóvizekbe kerülnek. Mint elhangzott, a lakosság is hozzájárul ehhez: egy-egy szakasz mérései alapján a folyó északi oldalán 45 egységet, míg a város felöli déli oldalon 55 egységet mértek. Ebben közrejátszik a szemetelés, de az autók gumijának kopása is, amik az út mellől a folyóvizekbe kerülnek.

Nemrégiben felröppent egy hír, miszerint a Dunában antibiotikum származékok vannak. Ez természetes, hiszen a csatornarendszerből kerül be, viszont aggodalomra semmi ok, mert ezek olyan csekély mértékűek, hogy az emberi szervezetre nem ártalmasak. A szakemberek kiemelték azt is, hogy ha egy nap két liter Dunából nyert csapvizet iszunk meg, akkor több mint százezer év alatt rakódna le a szervezetünkben egy tablettányi gyógyszer.

smartcapture

Az Árpád-házi Szent Erzsébet és a Babits Mihály Általános Iskolása diákjai nagy érdeklődéssel figyelték az előadást, illetve a mintavételi munkát. Az önkéntes akcióhoz olaszországi fiatalok is csatlakoztak, akik ugyanebben a projektben a Pó folyópartját takarítják. Külön érdekesség az olaszországi folyó kapcsán, hogy egy 2005-ös kutatás bebizonyította, hogy naponta négy kilogramm (!!!) kokaint fogyasztanak el a Pó mentén.

A mintavételezést követően a gyerekek zsákokat ragadtak és kesztyűt húztak, hogy megkezdhessék a part megtisztítását. Habár a magas vízszint rengeteg szemetet elhordott az utóbbi hetekben, a kövek és a partmenti növényzet között így is akadt bőven műanyag flakon, papír, sőt még horgászok által hátrahagyott csalisdobozt is találtak. A szemétgyűjtési akció szombaton a Zebegény – Dunabogdány, vasárnap pedig Dunabogdány – Óbudai sziget közötti szakaszon folytatódik.

(Fotó: Lehoczki Dávid)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!