“Szokolya Zöld Szíve örökké dobogjon!”

-A tankert segítséget nyújthat ahhoz, hogy a felnövekvő generáció tagjai is olyan felelősségteljes felnőtté váljanak, akik óvják, védik és becsülik környezetüket – jelentette ki dr. Nagy István agrárminiszter Szokolya Zöld Szíve Ökológiai Szemléletű Madárbarát Tan- és Élménykert avatóünnepségén.

-A tankert segítséget nyújthat ahhoz, hogy a felnövekvő generáció tagjai is olyan felelősségteljes felnőtté váljanak, akik óvják, védik és becsülik környezetüket – jelentette ki dr. Nagy István agrárminiszter Szokolya Zöld Szíve Ökológiai Szemléletű Madárbarát Tan- és Élménykert avatóünnepségén.

A rendezvényen dr. Nagy István mellett köszöntötték dr. Rétvári Bencét, a térség országgyűlési képviselőjét, Haraszti Gyulát, az Ipoly Erdő Zrt. műszaki és erdőgazdálkodási vezérigazgató-helyettesét, Szilágyi Zsoltot, a Duna-Dráva Cement Kft. váci gyárának igazgatóját, majd kiemelték: az ő támogatásuk nélkül nem épülhetett volna meg a tankert.

A harmadikos és negyedik osztályos diákok műsora után Némethné Pintér Csilla polgármester asszony köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, hogy nagy öröm sokuk számára, nagy nehézségek árán, de megvalósították elképzeléseiket. Kiemelte, hogy második alkalommal indultak a Zöld Megoldás-pályázatán, amelyen 1,5 millió forint támogatást nyertek, továbbá dr. Nagy István is anyagiakkal támogatta a projektjüket. Egyúttal megköszönte az Ipoly Erdő Zrt, a Szokolya-Wierden Határon Átnyúló Baráti Egyesület, a Börzsönyi Borostyán Vadásztársaság, a Váci Tankerületi Központ, a szokolyai képviselő-testület, a szülői munkaközösség és mindazok munkáját, akik hozzájárultak a tankert kialakításához.

Dr. Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott: gyakran elfelejtjük a természet törvényeit és hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az életünk kizárólag az urbanizációról, a városi létről szól. Ezért fontos, hogy elsajátítsuk az alapvető mezőgazdasági ismereteket és kiismerjük a természetet, amely az egész világra hatással van. Megjegyezte, hogy gyermekként kell megtanulnunk azt, hogy hogyan kell ápolni, megvédeni, gondozni és elfogyasztani a növényeket.

-Gratulálok az iskola vezetésének, hiszen a tankert segítségével a jövőben is hasznosítható gyakorlati tudást szerezhetnek a fiatalok – mondta, majd hozzátette: büszke arra, hogy az Agrárminisztérium is kivette a részét a projektből.

Szilágyi Zsolt, a Duna-Dráva Cement Kft. váci gyárának igazgatója kiemelte, hogy 2011-ben hirdették meg először a Zöld Megoldás-pályázatot, amelynek keretében eddig mintegy 40 projektet támogathattak. Sok örömet, élményt egészséget kívánt mindenkinek a park használatához, egyúttal kijelentette, hogy továbbra is támogatni fogják a hasonló kezdeményezéseket.

Dr. Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője beszédében kiemelte, hogy Szokolyán folyamatos a fejlődés, amelyet a korábban megvalósult beruházások és a mintegy 100 millió forintos támogatásból jelenleg is zajló külterületi utak fejlesztését szolgáló projekt is alátámaszt. A politikus elmondta, hogy a Börzsöny Magyarország legritkábban lakott vidéke, ez a leginkább természetközeli vidék. Ezért fontosnak tartja, hogy az itt élők az életük szerves részeként tekintsenek az őket körülvevő természetre.

-Az utóbbi hetekben, hónapokban egyesek a természetvédelemből politikai terméket próbáltak kovácsolni és azzal akartak a hatalom közelébe kerülni. Miközben a jó érzésű, hazáját és környezetét szerető ember számára a természetvédelem nem egy politikai cikk, hanem egy életforma, egy természetes szokás – mondta.

Zárszóként megjegyezte, hogy a pillanatokat gyakran gyorsan akarjuk megélni, ugyanakkor az élet nem mindig tíz percig tartó örömökből áll. A tankert visszavezetheti a természetes gondolkodáshoz az embert, ahol felismerhetjük azt is, hogy a látványos eredményekre olykor éveket kell várnunk.

Haraszti Gyula, az Agrárminisztérium által kezdeményezett országfásítási program kapcsán megjegyezte, hogy a szervezetük illetékességi területen tavasszal mintegy egymillió facsemetét ültettek el. Elmondta, hogy az erdőgazdaság több területen is együttműködik Szokolyával, amely most már kiterjed az ifjúsági környezeti nevelésre is. Véleménye szerint a tankert segítségével meghonosíthajták a fiatalok körében az egészségtudatos ökológiai kertgazdálkodást.

Huszta Emma Anna, a Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola igazgatója megköszönte Némethné Pintér Csilla polgármester asszony, a képviselő-testület és a támogatók segítségét. Mint mondta, nagy lehetőség ez a gyermekek számára, akik megismerkedhetnek a palántázással, a növénygondozás fortélyaival is. Zárásként gyermekek által készített ajándékot adott át a meghívott vendégeknek, majd kiemelte azokat a diákokat, akik aktív szerepet vállaltak a kert kialakításában.

A nemzeti színű szalag átvágása után a meghívott vendégek ültették el az első palántákat az osztályok ágyásaiba.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!