Légvédelmi szirénával köszöntötték a Tour de Hongrie mezőnyét

Tapsolva, nemzeti színű zászlót lobogtatva és szirénázva köszöntötték a Komárom-Esztergom megyébe érkező 40. Tour de Hongrie résztvevőit. A Velencéről startoló első szakasz befutója az esztergomi bazilikánál volt, ahol a szurkolók a paravánon dobolva biztatták kedvenceiket.

Tapsolva, nemzeti színű zászlót lobogtatva és szirénázva köszöntötték a Komárom-Esztergom megyébe érkező 40. Tour de Hongrie résztvevőit. A Velencéről startoló első szakasz befutója az esztergomi bazilikánál volt, ahol a szurkolók a paravánon dobolva biztatták kedvenceiket.

Nagy várakozás előzte meg az országos kerékpáros versenyt, amely első ízben érintette térségünket. Bár a mezőny áthaladása miatt rövid időre mindenhol megállt az élet, az emberek cseppet sem bánták. A Tour de Hongrie emblémájával felvértezett szalagokkal kijelölt útvonal mentén felsorakoztak a szemlélők, kik részesei akartak lenni a nem mindennapi élménynke. A kanyargós utcákon elsuhanó sprinterek, az égen masírozó helikopterek pedig kellő izgalmat szolgáltattak a fiatalabb és az idősebb generáció számára is.

A prológ, vagyis a négy kilométeres siófoki futamot elsőként a kétszeres Giro d’Italia-győztes Ivan Basso teljesítette, az összetettben vezető kerékpárosnak járó sárga trikót Jan Bárta ölthette magára. Másnap, vagyis június 12-én Velencéről rajtolt el a 133 fős mezőny, majd a sekély vízű állóvíz megkerülése után észak felé vették az irányt. Néhány kilométerr megtételét követően erős tempót diktáló trió szakadt el az üldözőktől.

Jon Bozic, Rózsa Balázs és Lovassy Krisztián egymással karöltve érte el Komárom-Esztergom megye határát, majd Szomor után a bajnai Sándor-Metternich-kastély mellett haladtak el. Az 1111-es útra érve a nagysápi kanyarban széna bálákból épített medve pillantott le a mezőnyre, míg a tokodi elágazásnál a teljes menetfelszerelést magukra öltő tokodi önkéntes tűzoltók légvédelmi szirénával köszöntötték a száguldó cirkuszt.

A táti villámlátogatás után folytatták útjukat Esztergom felé, majd a sikerre éhes trió és a boly megérkezett Szent István városába. A Petőfi Sándor utca, a Bánomi áttörés mentén üdvrivalgás fogadta az áthaladókat, akiknek két Pilis kört kellett teljesíteniük. A Kölcsey utcai gyorsétkezde előtt álló fiatal hölgy perceként telefont ragadott és barátját hívva érdeklődött a mezőny hollétéről. Pár pillanattal később csillogó tekintettel szemlélte a kitartó kerékpárosokat.

Az Imaház utcai kanyarban az egyik versenyző rosszul helyezte vissza a derekán lévő tartóba a kulacsát, amely a kanyarodás közben a közönség közé repült.

-Nézzétek elkaptam! Majd odaviszem a célba és visszaadom neki! Vagy megtartom emlékbe – mondta az egyik szemlélő, akinek sikerült elkapnia a flaskát.

A pilismaróti kisebb bukás, a hőség és a kemény emelkedők megtizedelték a mezőny erejét, egyre inkább szétszakadt a menet. Jon Bozic előbb lehagyta a magyar duót, majd elkészült erejével és a mezőny kíméletlenül utolérte.


A két kör megtétele után a hűs erdőből a síkvidékre érkezőket ezúttal már Manuel Belletti vezette, aki felvette a versenyt a közvetlenül mögötte haladó trónkövetelőkkel szemben. Az üldözők még tettek egy utolsó kísérletet, de a bazilikához vezető emelkedőn már nem sikerült megfogniuk az olasz versenyzőt, aki ünnepelve haladt át a célvonalon.

Volt, aki az utolsó métereken egykerekező képességét is megcsillogtatta, mások az utolsó centiméterig ádáz küzdelmeket folytattak vetélytársaikkal. Manuel Belletti mögött második helyet a francia Hugo Hofstetter, míg a bronzérmet a szerb Dusan Rajovics szerezte meg. A 194 kilométeres szakaszt 4 óra 38 perc 55 másodperces idővel teljesítő olasz versenyző a szerdán aratott sikerével a gyorsasági pontverseny és az összetett verseny élére állt. A hegyi pontverseny első helyéért járó piros trikót a spanyol Luis Mate Mardones, míg a legjobb magyarnak járó fehér dresszt Dina Márton ölthette magára.

A szervezők minden apróságra odafigyeltek, hiszen a születésnapját két keréken ünneplő Valter Attilát a bazilika tövében tortával köszöntötték. A díjazottaknak többek között Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos adta át az elismeréseket.

(Tokodi tűzoltós kép: Tour de Hongrie Facebook oldal)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!