Orsolya

Hídlap

Újra lobognak a zászlók a Széchenyi téren

Csütörtök reggeltől újra zászlók díszítik az esztergomi Széchenyi teret. A felújított tartókon szabadon leng a nemzeti színű trikolór, a piros-fehér sávos esztergomi lobogó és a kék alapon tizenkét sárga csillagot tartalmazó, az Európai Unió mellett az európai egységet, valamint identitást jelképező zászló is.

Hirdetések

Az átalakítás eredményeként a zászlók a szélben szabadon forognak, amelyet a csütörtök délutáni helyszíni szemlén is tapasztaltunk. Az is szembetűnő, hogy a lobogók sorrendjét is változtatták: korábban előfordult, hogy az esztergomi, majd az európai, jelenleg pedig a magyar jelkép foglal helyet a hivatal épületéhez legközelebb található rúdon.

Az európai zászló története 1955-re nyúlik vissza: eredetileg az Európa Tanács jelképe volt, majd a következő évben az újonnan létrejövő európai intézmények is kitűzték homlokzataikra. A különböző szervezetek hosszasan egyeztettek arról, hogy hány csillag legyen rajta. Végül a tizenkettes számra esett a választás, amely a teljesség és a tökéletesség szimbóluma. Az Európai Unió elődje, az Európai Gazdasági Közösség (EGK) szervezete 1986-ban választotta jelképéül.

Hirdetések
  • Koronavírus miatt rendkívüli szünetet rendeltek el a Babits iskolában

    „Tájékoztatom a szülőket, hogy iskolánkban az Operatív Törzs 2020. október 21-22. napjára rendkívüli szünetet rendelt el, a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében” – közölte Fazekas Bernadett intézményvezető az Esztergomi Babits Mihály Általános Iskola honlapján.

    Hídlap
  • Kozmetikusoknak tartott továbbképzést a kamara

    Negyvenen jelentkeztek arra a kozmetikus szakmai fórumra, melynek a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tatabányai székháza adott otthont – írja a KEMKIK. A járványügyi előírásokra maximálisan odafigyelve tartották meg az előadást. A meghirdetett program célját Pallos Jánosné, a kézműipari tagozat 2. résztagozati elnöke foglalta össze.

    Hídlap