Adalbert

Hídlap

A hőség enyhülése után végzik majd a légi szúnyoggyérítést

Az életbe lépett hőségriadó miatt elhalasztották a június 12-re kitűzött légi szúnyoggyérítést. A Katasztrófavédelemtől megtudtuk, hogy a kánikula a szúnyogokat is “megviseli”, akik ilyenkor hosszabb ideig rejtőznek növényzet alatt. Emiatt a légi beavatkozás nem éri el a várt eredményeket.

Hirdetések

A májusi nagy esőzések, majd a hirtelen berobbanó nyár eredményeként igen erős szúnyoginvázióval kell megküzdenie az országnak. A vérszívók Naplemente után támadnak, egy-egy szabadtéri séta alkalmával néhány percen belül akár tucatnyi csípést is összeszedhetünk.

Az extrém helyzetre való tekintettel a Duna mentén található településeken június 11-én földi gyérítést végeztek. Az erre a célra kialakított jármű füstcsóvát húzva maga után hasított végig a területen, jellegzetes hangjára pedig szinte mindenhol felfigyeltek.

A másnapra tervezett légi beavatkozást azonban lefújták. A halasztással kapcsolatban megkerestük a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot is: Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, szóvivő elmondta, hogy azokon a területeken, ahol nem extrém mértékű a szúnyoginvázió, ott a hőségriasztás idejére átmenetileg szünetel a szúnyogirtás.

Ismertette, hogy a repülésbiztonsági szabályok szerint a napnyugtát megelőző időszakban, illetve legfeljebb az azt követő 20 percben járhatja a légteret a permetező repülő. Ugyanakkor a hőségben légi beavatkozás nem éri el a kívánt hatást, hiszen az irtószer csak kevés szúnyogot öl meg. A földi permetezés ezzel szemben mindenhol megtörténik, mivel azt a napnyugta után hajtják végre.

Mukics Dánieltől megtudtuk, hogy változás csak akkor várható, ha visszavonják a hőségriasztást. Onnantól kezdve ugyanis két fronton küzdenek majd a szúnyogok ellen. Zárszóként megjegyezte, hogy minden önkormányzat végeztethet szúnyoggyérítést, amellyel kiegészíti a katasztrófavédelem által szervezett központi szúnyoggyérítési programot.

(Fotó: hirado.hu)

Hirdetések
  • Ittas sofőr szenvedett balesetet Dorog külterületén

    Lesodródott az útról és a menetirány szerinti jobb oldali vízelvezető árok végén lévő betonszegélynek ütközött egy autós még szeptember 25-én, pénteken 21 óra 30 perckor – közölte a rendelkezésre álló információk alapján a police.hu.

    Hídlap
  • Facsemetéket ültettek el Zebegényben

    „Fontos, hogy a köznevelés a tanórákon kívül is a természetvédelmet szolgálja” – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a Pest megyei Zebegény településfásítási programjának megnyitóján.

    Hídlap