Japán misztikumokkal fűszerezett tárlat nyílt a Duna Múzeumban

Megnyitották a Duna Múzeum Európai Közép Galériájában a „Lebegő világ képe – Az Ukiyo-e hatás” című kiállítását, amely a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok 150. évfordulója alkalmából hívtak életre. A tárlat augusztus 23-ig tekinthető meg.

Megnyitották a Duna Múzeum Európai Közép Galériájában a „Lebegő világ képe – Az Ukiyo-e hatás” című kiállítását, amely a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok 150. évfordulója alkalmából hívtak életre. A tárlat augusztus 23-ig tekinthető meg.

A kiállításmegnyitó kezdetén a Kiyo Kito Taiko nevű magyarországi japándobcsoport vezette be az érdeklődőket a távol-keleti kultúrába, majd az épületbe invitálták a vendégeket. Etter Viktória, a Duna Múzeum kommunikációs referense köszöntötte a jelenlévőket, majd ismertette a Magyar Suzuki Zrt., valamint több vállalkozás és intézmény segítségével létrejött kiállítást.

Szalkai Tímea, a Duna Múzeum igazgatója elmondta, hogy hatalmas érdeklődés mutatkozott a pályázat iránt, amelyre 507 alkotó 968 művel nevezett. Egyúttal kijelentette, hogy ez a pillanat nem csak a galéria, hanem az egész intézmény egy új korszakának kezdete.

Bánhidy László alpolgármester örömteli pillanatnak nevezte, hogy a japán művészet különlegességeit bemutató kiállítással ünnepelhetik a múzeum felújítási munkálatainak befejezését. Elmondta, hogy a város motorjaként szolgáló Magyar Suzuki Zrt.-vel az elmúlt években igyekeztek egyre szorosabb együttműködést kialakítani. Véleménye szerint a rendszerváltás után Esztergom sorsa másként alakult volna, ha nem itt épült volna fel az autógyár. Zárszóként megjegyezte, hogy reméli a kulturális kapcsolatok is tovább erősödnek.

Dr. Hoffmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár kiemelte, hogy a számos hazai és nemzetközi elismeréssel kitüntetett Duna Múzeum galériáját 1993-ban azért hozták létre, hogy helyet adjon a kortárs művészeti formák megjelenésének, ezzel a város meghatározó kulturális szereplőjévé váljon. Évente hat tárlat vette birtokába a helyiségeket, a most bemutatott misztikumokkal pedig ünnepélyesen is megnyitották a felújított galériát. Sok sikert kívánt az intézménynek, amely a vízügyi szakma képviselésén túl a képzőművészet felkarolásában és népszerűsítésében is maradandót alkot.

-Jó napot kívánok! – köszöntötte magyarul a vendégeket Sato Kuni, Japán magyarországi nagykövete, aki örömtelinek nevezte, hogy ennyi magyar érdeklődik a távol-keleti ország képzőművészete iránt. A japán-magyar diplomáciai kapcsolatok 150. évfordulója kapcsán megemlítette, hogy egész évben program sorozatát rendezik meg és reméli, hogy a rangos kiállítás tovább mélyíti a nemzetek közötti kapcsolatot.

Yoshinobu Abe, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalat a megalapítás óta nagy gondot fordít a társadalmi szerepvállalásra, ezért elkötelezetten támogatják a helyi értékteremtő kezdeményezéseket. Hisznek benne, hogy a művészet támogatásával nem csak a gazdasági, hanem a kulturális és az üzleti élet is fellendül. Az elért eredményekre rendkívül büszkék, sikereik pedig bizonyítják, hogy a két ország közötti kapcsolat gyümölcsöző.

A japán ukiyo-e a XVII-XIX. századokban virágzó művészeti stílus volt, amelynek mesterei fametszeteken és festményeken igyekeztek megragadni a világ múlandóságát, legyen szó a női szépségről, tájakról, történelmi eseményekről, a növény- vagy állatvilágról és az erotikáról. Misztikummal fűszerezett, utánozhatatlan színátmeneteik több neves európai művészt is megihlettek. A Bencsik Barnabás művészettörténész, kurátor, Brassai Gabriella festőművész, Dénes Mirjam művészettörténész alkotta zsűrinek több száz ötletes alkotást kellett elbírálniuk.

A harmadik díjas Matyus Dóra, a második díjas Gábor Imre lett, míg a legjobb művet Szabó Eszter Ágnes készítette. Az alkotók a főtámogató Magyar Suzuki Zrt. segítségével elismerésben részesültek.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!