Megemlékeztek a holokauszt esztergomi áldozatairól

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) szervezésében mártír-istentiszteletettel emlékeztek meg a holokauszt esztergomi áldozatairól. A budapesti vendégek a megemlékezés zárásaként a helyi izraelita temetőben rótták le tiszteletüket.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) szervezésében mártír-istentiszteletettel emlékeztek meg a holokauszt esztergomi áldozatairól. A budapesti vendégek a megemlékezés zárásaként a helyi izraelita temetőben rótták le tiszteletüket.

A művelődési házban Keppel Dániel, a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium tanára idézte fel az esztergomi zsidóság történetét, majd Bánhidy László mondott beszédet. Az esztergomi alpolgármester megjegyezte, hogy a Magyar Királyság létrejötte után elsőként Esztergomban telepedtek meg az izraeliták, kik óriási szerepet játszottak az ország fejlődésében. Ugyanakkor az 1944-ben történt események jelentős törést eredményeztek a közösség életében. Megjegyezte, hogy az önkormányzatnak kötelessége ápolni és gondozni az elhunytak síremlékeitt, illetve fontosnak tartja, hogy a jövő generációi is tudják, hogy mit kellett átélniük az esztergomi zsidóságnak.

Dr. Török Csaba, az Esztergomi Hittudományi Főiskola professzora dr. Erdő Péter bíborost képviselve szólalt fel. Elmondta, hogy a város a magyar kereszténység bölcsője, ahol a kezdetek óta élnek izraeliták. Az elhurcoltak kapcsán kijelentette, hogy az áldozatok értékes tagjai voltak a társadalomnak, ugyanakkor a polgárság cserben hagyta őket. Reméli, hogy a jövőben visszatérnek majd Esztergomba és jelenlétükkel újra gazdagítják a várost.

Dr. Schőner Alfréd főrabbi szerint a térségben több mint 1800 éve élnek zsidók, amelyet az egyes régészeti leletek is alátámasztanak. Dr. Etter Jenőről, a város egykori polgármesteréről is megemlékezett, aki elmondása szerint “az árnyék mellett a fényt képviselte.” A politikus ugyanis igyekezett a zsidóság számára elviselhetővé tenni az elviselhetetlent.

-Az utcákon érződött a gyász és mindenhonnan jajjgatás hallatszott – mondta, majd hozzátette, hogy mindannyian lelkükön viselik a holokauszt traumáját, bosszú helyett pedig mérhetetlen fájdalom van bennük. A deportálásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az állampolgárok védelme helyett kiszolgáltatták azokat, akik “annyi mindent áldoztak a hazáért”. Utolsó gondolatként arra kérte a jelenlévőket, hogy lehajtott fejjel emlékezzenek az áldozatokra.

A megemlékezők később átvonultak az izraelita temetőbe is, amelyet évekkel ezelőtt a holokauszt emléknapja alkalmából fr. Tokár János atya vezetésével a ferences gimnázium diákjai hoztak rendbe.
 Davidovics László rabbihelyettes gyászimáját követően Szerdócz Ervin főrabbi mondott beszédet. Az újpesti hitközség rabbija szerint a fájdalom mellett gyakran elfelejtjük a túlélők hősiességét. Hisz azok, akik túlélték a koncentrációs tábort, “nem menekültek meg,” mert életük további részét mérhetetlen fájdalom kísérte végig.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!