Megerősített járőrszolgálattal lépnek fel az illegális szemétlerakókkal szemben

Az illegális szemétlerakás olyan probléma, amely minden települést érint: tavasszal 45 tonna (!) hulladékot kellett elszállítani a Kesztölc határán lévő erdőből. Az esztergomi és az esztergom-kertvárosi polgárőrség, a kesztölci önkormányzat, valamint a Virágzó Kesztölc Egyesület tagjai tetten is értek egy elkövetőt.

Az illegális szemétlerakás olyan probléma, amely minden települést érint: tavasszal 45 tonna (!) hulladékot kellett elszállítani a Kesztölc határán lévő erdőből. Az esztergomi és az esztergom-kertvárosi polgárőrség, a kesztölci önkormányzat, valamint a Virágzó Kesztölc Egyesület tagjai tetten is értek egy elkövetőt.

A Dorogi-medence regionális hírportálon olvasható cikk szerint márciusban grandiózus szemétgyűjtési akciót szervezett a Virágzó Kesztölc Egyesület. Akkor a Tatai Környezetvédelmi Zrt. segítségével sikerült elszállítani azt a nagy mennyiségű hulladékot, melyet valószínűleg környékbeli vállalkozók hordtak a természetbe. A Dorog felől megközelíthető erdőben ugyanis autógumik tömkelegével találkoztak. Esztergom önkormányzata akkor fogadta az “ajándékot”, amelyet a hulladéklerakóban helyeztek el.

Az együttműködő csoportok tagjai csütörtökön tartottak terepszemlét. Az elhagyatott, pusztuló ingatlanok mellett több helyen találtak újabb kupacokat. Egy közelben lakó férfi, aki csak Lajosnak nevezte magát, nemes egyszerűséggel elmondta, hogy hiába épít sorompót, ezek a “gazemberek” mindig találnak maguknak új utat. A fél méteres gazban is látni lehetett a keréknyomokat, így valószínű, hogy az elmúlt napokban is érkezett szajré. Ugyanakkor a szeméthegy nem csak illúzióromboló, hiszen a rágcsálókat is odavonzza.

A hírportál állítása szerint midőn a csapat végzett volna a terepbejárással, éppen tetten értek egy kétfős brigádot. A helyi vállalkozás emberei éppen kibontott ablakokat dobáltak ki a furgonból a közterületre, amely állításuk szerint téli fatüzelő lesz. A kupac mellett további, üveggel ellátott ablakkereteket, műanyag tokokat, régi redőnyöket is felhalmoztak, de elmondásuk szerint azt egy másik vállalkozás hordta oda.

Rendőrök is kiérkeztek a helyszínre, akik elmondták, hogy a jogszabályok szerint a faablakot csak bizonyos határideig lehet tárolni közterületen. Mivel a helyszín hivatalosan Esztergom-kertvároshoz tartozik, így az ügyet átküldték az esztergomi önkormányzatnak. A vállalkozó később visszatért és megkérdezte a csapatot, hogy melyik sajtó kívánja lehozni a cikket. Az informálódás után megígérte, hogy nem visz több hulladékot közterületre, cserébe kérte, hogy ne jelenjen meg a cég neve a szövegben.

A csoport reméli, hogy csütörtöki akciójuk sokakat eltántorított a deviáns viselkedéstől. Az összefogásnak köszönhetően gyakrabban fésülik majd át a frekventált helyeket a polgárőrök is. Amennyiben tetten érnek valakit, az komoly büntetésre, bírósági ügyekre és szabadságvesztésre is számíthat.

Dorogon például évente egy alkalommal ingyenesen kérhető lomtalanítás, így érdemes lenne átgondolni: megéri a környezetet szennyezni ahelyett, hogy megeresztenénk egy telefont? Egy hívás néhány forintba kerül, míg a környezet megtisztítása több százezres, olykor milliós tétel.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!