Mit tegyünk, ha robbanótestet találunk?

Napra pontosan három hónappal ezelőtt Vértesszőlősőn bukkantak bombára, amelyet a tűzszerészek kiérkezése előtt elloptak a helyszínről. Szakértőkkel jártuk körbe, hogy mit érdemes, illetve mit nem szabad csinálni akkor, ha kerti munka végzése közben, vagy a természetben járva robbanestet találunk.

Napra pontosan három hónappal ezelőtt Vértesszőlősőn bukkantak bombára, amelyet a tűzszerészek kiérkezése előtt elloptak a helyszínről. Szakértőkkel jártuk körbe, hogy mit érdemes, illetve mit nem szabad csinálni akkor, ha kerti munka végzése közben, vagy a természetben járva robbanestet találunk.

A második világháború végjátékában hónapon keresztül Esztergom térségében húzódott a frontvonal. A feltartózhatatlanul előre nyomuló szovjetek a hősiesen küzdő honvédek, valamint a Wehrmacht itt állomásozó egységei kínkeserves küzdelmet folytattak minden négyzetcentiméterért. A szövetségesek légi bombázással kívánták térdre kényszeríteni az ellenséget, amelynek következményeit még manapság is érezhetjük, ugyanis csökkenő számban, de még kerülnek elő robbanótestek.

Dr. Négyesi Lajos esztergomi hadtörténész portálunknak elmondta, hogy a mentesítési munkálatok kellő veszéllyel és nehézséggel jártak. Sokan munka közben vesztették életüket: az elhunyt tűzszerészek a belvárosi temetőben nyugszanak, síremléküknél minden évben szervezett megemlékezéseket is tartanak. A környékbeli erdőkben még a hatvanas években is voltak zárt területek. Előfordult olyan is, hogy egy marhacsorda tévedt be egy akmanezőre és a jószágok fel is robbantak.

Bár az esztergomi ostrom óta több mint hetven év telt el, még mindig előfordulhat, hogy éles, kilőtt állapotban lévő lőszer és fel nem robbant robbanótest kerül elő. Az ezredes elmondta, hogy amikor Pilisben kutattak, több alkalommal jelentette be a rendőrségen a megtalált tárgyakat. Mexikó-pusztánál egy aknavető fedezékből 86 db. 82 mm-es szovjet aknavető gránátot szedtek fel.

Dr. Négyesi Lajos szerint ezek a szerkezetek jellemzően lakott területen kívül fordulnak elő, így nem jelentenek közvetlen életveszélyt addig, amíg a földben rejtőznek. Ugyanakkor az idő vasfoga is hatással van rájuk, hiszen olyan mértékben elrozsdásodhatnak, hogy elveszítik robbanó képességüket. Utóbbi továbbá függ a robbantóest típusától és a környezeti hatásoktól is.

Bár a kíváncsiság hajtja az embereket, nem érdemes kiásni, mozgatni a megtalált bombát, hiszen több évtized elteltével is működésbe léphet. A bomlás során a robbanóanyagok átalakulnak és bizonyos körülmények között, egy ideig sokkal érzékenyebbek lehetnek a mechanikai hatásokra.

A vértesszőlősi eset kapcsán megkerestük a MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredet is. Dr. Markovics Zita főhadnagy, megbízott kommunikációs főnök is elmondta, hogy tilos megfogni, arrébb vinni ezeket az eszközöket. Ha robbanótestet, vagy annak látszó tárgyat találunk, akkor meg kell jelölnünk a helyszínt. A területileg illetékes rendőri szerv, vagy a település jegyzője a bejelentés után ellenőrzi annak valódiságát, majd robbanásveszélyre utaló figyelmeztető jelzést helyez el a területen. Legvégül pedig értesítik a Magyar Honvédség Tűzszerész Ügyeletét.

Térségünkben leggyakrabban 82 milliméter átmérőjű szovjet repeszakna gránát, 76 milliméteres szovjet repeszromboló gránát, 10,5 centiméter átmérőjű német repeszromboló gránát, valamint F-1 M típusú szovjet kézigránát kerül elő. Ha gyanús tárgyat találunk, ne játszunk amatőr tűzszerészt és ne próbáljuk meg megmozdítani, illetve relikviaként magunkkal vinni. Hiszen egy óvatlan pillanatban az otthonunkban tárolt szerkezet is működésbe léphet és hatalmas pusztítást okozhat.

(Foto: budapestkornyeke.hu)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!