Orsolya

Hídlap

Német nemzetiségi tanösvényt avattak Csolnokon

A minap az ország nyolcadik Lehrpfadját, vagyis német nemzetiségi tanösvényét avatták fel Csolnokon. Az átadón a különleges esemény tiszteletére a lakosok közül többen is népviseletbe öltözve jelentek meg. Az ünnepséget a tájház udvarán polkadélutánnal zárták.

Hirdetések

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ), a Csolnoki Német Nemzetiségi Önkormányzat és Csolnok Község Önkormányzata együttműködésében különlegességnek számító látványosság jöhetett létre, mely az információs táblák mellett megtapintható, élményszerűséget kínáló installációkat is tartalmaz. Mindezek a múltról és jelenről, helyi épületekről, szokásokról, történelemről, a falu fontos személyiségeiről közvetítenek információkat. A művelődési házban, a kezdőponton magyar és német nyelvű útikalauzokat talál az érdeklődő, mely segíti a tájékozódásban is és sok más érdekességgel is szolgál.

Az átadáson köszöntőt mondott Schindler László, az MNOÖ Oktatási Bizottságának elnöke, Szax László, a Csolnoki Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, és Kolonics Péterné polgármester asszony is. A projektet dr. Erb Maria az ELTE docense, a Magyarországi Németek Kutatóközpontjának vezetője, a csolnoki tanösvény szakértője mutatta be. A rendezvényen továbbá részt vett Steindl Balázs, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke is.

Az ünneplők a beszédek után felkerekedtek és együtt bejárták a közösségi összefogással és sok munkával létrehozott tanösvényt. Az egyes állomásokon a Csolnoki Fúvószenekar, a Csolnoki Vegyes Kórus, a Wagenhoffer-kórus, a Csolnoki Tánccsoport és csolnoki diákok szerepeltek, majd a nyolc állomásos túra végpontján, a központban található tájháznál zárták a napot.

A településen átutazóknak akár rövid időre is érdemes megállniuk Csolnokon, hiszen a község tematikus útvonala megannyi érdekességgel szolgál. A Lehrpfadok hálózata folyamatosan bővül, a közelben Pilisszentivánon, valamint Tarjánban járhatunk végig hasonló tanösvényt.

(Forrás: Mandusitz Zsuzsanna)
(Fotók: Reményi László)

Hirdetések

  • Defekt miatt várakozó járműnek ütközött egy személyautó Esztergomban

    Október 20-án, kedden este egy defekt miatt várakozó személyautónak ütközött neki egy másik autós – válaszolta megkeresésünkre a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság. Gányai Balázs rendőr főhadnagy, megyei sajtóreferens elmondta: mindkét sofőrrel szemben eljárást indítottak.

    Hídlap
  • Világító kerékárúton tekerhetünk Esztergomban

    Az utóbbi évek legragyogóbb kísérleti útépítési projektje valósulhatott meg az Eurovelo 6 kerékpárút Duna-menti szakaszán Esztergom térségében – közölte Instagram oldalán a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A képek magukért beszélnek: a világító burkolat elég látványos.

    Hídlap