Márianosztrán csaptak össze a régió fegyőrei

Hatodik alkalommal rendezték meg a „Büntetés-végrehajtás Hivatás Mestere” elnevezésű szakmai versenyt, amelynek keretében egyszerre hat helyszínen, köztük a Márianosztrai Fegyház és Börtönben mérték össze tudásukat az ország fegyőrei.

Hatodik alkalommal rendezték meg a „Büntetés-végrehajtás Hivatás Mestere” elnevezésű szakmai versenyt, amelynek keretében egyszerre hat helyszínen, köztük a Márianosztrai Fegyház és Börtönben mérték össze tudásukat az ország fegyőrei.

A börtönőrök elméleti és gyakorlati felkészültségét próbára tevő megmérettetés a büntetés-végrehajtás legjelentősebb szakmai versenye, amelyet 2009 óta kétévente rendeznek meg, idén immár hatodik alkalommal. A vetélkedő elnevezése jól jelzi, hogy a büntetés-végrehajtási testületeknél dolgozók munkája egyben hivatás is, amelyet mindig maximális hatékonysággal és odaadással kell ellátniuk. A versenyen induló fegyintézetek csapatai különböző szakterületek képviselőiből, az adott börtön legjobbjaiból álltak össze, így a biztonsági, a reintegrációs, vagy a nyilvántartási területeken dolgozók is részt vettek a megmérettetésen.

A verseny tisztaságának megőrzése érdekében pontban 10 órakor zárt, lepecsételt borítékból kerültek elő az elméleti és gyakorlati feladatokat is tartalmazó vizsgalapok. A tesztkérdések után a versenyző csapatok egyenként érkeztek meg a börtönmúzeumba, ahol a gyakorlati feladványt kellett teljesíteniük. A szimuláció szerint a hivatali munkaidőben egy három fő elhelyezésére szolgáló zárkában a fogvatartottak jelzik, hogy egyikük rosszul lett. A felügyelet a zárkát kinyitva tapasztalja, hogy az egyik rab mozdulatlanul, feltehetően bódult állapotban fekszik a padlón. A feladat megoldása során pedig el kellett mondaniuk, illetve be kellett mutatniuk, hogy hogyan kell az adott szitucáióban szakszerűen és jogszerűen cselekedniük.

A zsűri elsősorban a csapatok összteljesítményét értékelte, így az együttműködés az összhang és a közös munka minősége volt az elsődleges értékelési szempont. A résztvevőknek ugyanakkor a megoldás során nagyfokú kreativitásra és improvizációs készségre is szükségük volt. A régiós verseny első helyét a Közép-Dunántúli Büntetés-végrehajtási Intézet (Baracska) szerezte meg, második a Balassagyarmati Fegyház és Börtön, harmadik pedig a Váci Fegyház és Börtön lett. Negyedik helyen a Márianosztrai Fegyház és Börtön végzett, míg ötödik a Büntetés-végrehajtás Központi Kórháza (Tököl).

A kétnapos országos döntőt augusztusban rendezik meg Pilisszentkereszten, ahol a régiós versenyek győztesei, az ország hat legfelkészültebb fegyőrválogatottja mérheti majd össze tudását. A Hivatás Mestere címet legutóbb a szegedi Csillagbörtön csapata nyerte el.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!