Orsolya

Hídlap

Dunakeszin járt próbaúton az első emeletes Stadler-vonat

Próbaúton járt pénteken az első emeletes Stadler-vonat Dunakeszin, amely egy dízelmozdony segítségével közlekedett. A MÁV-START új, korszerű szerelvényei 2020. január 31-től közlekednek majd a Budapest-Cegléd-Szolnok, valamint Budapest-Vác-Szob vasútvonalon.

Hirdetések

Mint arról beszámoltunk, az állami vasúttársaság a svájci Stadler céggel kötött keretszerződést korszerű emeletes, hat egységből álló motorvonatok beszerzésére. A Stadler KISS elnevezésű szerelvények a Flirt-höz képest hatszázzal több hellyel rendelkeznek majd, így jó szolgálatot tehetnek majd a forgalmas elővárosi vonalakon, valamint a Balaton partján.

Először tizenegy, majd később újabb nyolc szerelvényt rendelt a MÁV a svájci cégtől. A Stadler szolnoki gyárában készülnek a betétkocsik forgóvázai, Fehéroroszország fővárosában, Minszkben pedig a motorkocsikat és a betétkocsik kocsiszekrényeit gyártják le. Utolsó lépésben a Dunakeszi Járműjavítóban szerelik össze az elemeket, ahonnan pénteken futott ki az első kész szerelvény.

Az igazi látványosságként is aposztrofálható emeletes vonatot a dunakeszi vasútállomáson többen is megörökítették. Külön érdekesség, hogy a típus neve nem a híres zenekar után lett KISS, hanem a Komfortabler Innovativer Spurtstarker S-Bahn-Zug rövidítése, amely komfortos, innovatív, vágtázni képes elővárosi vonatot jelent. Utóbbi azt jelenti, hogy a vonat néhány percig akár 6000 kW fölötti teljesítményt is le tud adni, amellyel meg tud előzni más szerelvényeket.

(Fotó: Gerner Péter)

Hirdetések
  • Koronavírus miatt rendkívüli szünetet rendeltek el a Babits iskolában

    „Tájékoztatom a szülőket, hogy iskolánkban az Operatív Törzs 2020. október 21-22. napjára rendkívüli szünetet rendelt el, a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében” – közölte Fazekas Bernadett intézményvezető az Esztergomi Babits Mihály Általános Iskola honlapján.

    Hídlap
  • Kozmetikusoknak tartott továbbképzést a kamara

    Negyvenen jelentkeztek arra a kozmetikus szakmai fórumra, melynek a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tatabányai székháza adott otthont – írja a KEMKIK. A járványügyi előírásokra maximálisan odafigyelve tartották meg az előadást. A meghirdetett program célját Pallos Jánosné, a kézműipari tagozat 2. résztagozati elnöke foglalta össze.

    Hídlap