Esztergomi polgárőrökkel teljesítettünk szolgálatot

A minap járőrszolgálatot teljesítettünk az Esztergom Városi Polgárőr Egyesület tagjaival, akikkel tűzvészben megsemmisült romos épületeket ellenőriztünk, illegális hulladéklerakók nyomait kutattunk, továbbá egy zavart férfit is útbaigazítottunk.

A minap járőrszolgálatot teljesítettünk az Esztergom Városi Polgárőr Egyesület tagjaival, akikkel tűzvészben megsemmisült romos épületeket ellenőriztünk, illegális hulladéklerakók nyomait kutattunk, továbbá egy zavart férfit is útbaigazítottunk.

Éppen csak csatlakoztam Valent Tamáshoz és társához, Szutor Bendegúzhoz, máris értesítést kaptunk, miszerint a 111-es úton, a reptér közelében egy fehér botos férfi sétál az út közepén. Öveket becsatoltuk és pillanatokon belül a helyszínre érkeztünk. Némiképp meg is lepődtünk, hiszen a férfi már Esztergom-kertváros határában járt és bot helyett egy öreg felmosórúd volt a támasza.

-Nincsen semmi baj uraim, éppen a kórházból tartok hazafelé. Néhány perce fiatal suhancok húzodtak le az út szélére. Azt mondták szálljak be és hazavisznek de én féltem tőlük – mondta a kócos, kigombolt ingű férfi, majd bízva abban, hogy épségben eléri úticélját, búcsút intettünk neki.

Ezt követően visszatértünk a belvárosba, ahol a főtéri rendezvény helyszínét ellenőriztük. Társaim a tömeg és néhány illuminált állapotban lévő fesztiválozó láttán megjegyezték, hogy húztak már ki öntudatlanul fekvő férfit a pónilovak alól. Éppen az ehhez hasonló esetek miatt járőröznek a Széchenyi téren.

-Biztos emlékszel arra, hogy két évvel ezelőtt milyen hideg volt januárban. A „nagy mínuszok” idején folyamatosan jártuk az utcákat. Teát is főztünk, amelyet a fagyoskodó hajléktalanoknak osztogattuk. Azt viszont nem tudom megmondani, hogy milyen ízesítésű volt, gyakorlatilag az összes kezembe akadó filtert felhasználtam – idézte fel Tamás.

Ekkor egy lassan haladó jármű tartóztatott fel minket, amely tökéletes példa volt arra, hogy a megfelelő eszközzel leellenőrizzük a rendszámát. A szoftver pillanatok alatt kiderítette a kocsi motorszámát, évjáratát, illetve azt is, hogy körözés alatt áll-e.

-Nézzük meg a nemrég leégett dokkot, a romoknál ugyanis gyakran bandáznak a fiatalok – mondta, majd bekanyarodtunk a Kis-Duna melletti földútra. Bár ezúttal a tinédzserek messze elkerülték a romokat, a félig töltött ásványvizes palackot és a téglakupac mellett árválkodó energiaitalos dobozt néhány órája „felejthették a helyszínen”.

A polgárőröktől megtudtuk, hogy olykor eseménydúsak a napjaik. Volt, hogy ittas férfiakat kísértek haza és segítettek már asztmarohamot kapott lányon is. Ha pedig nem történik semmi, akkor jó szamaritánusként bejelentik az áramszolgáltatónak, hogy hol vannak gondok a világítással. Amint a mondat végére értek, újabb riasztást kaptunk:

-A kertvárosi autókereskedésnél őzeket láttak az úton. Nézzetek utána, vétel – hallatszott a hangfalból, majd ellenőriztük a terepet, de egy fekete-fehér színű macskán kívül más egyebet nem találtunk a helyszínen.
Tamásnak ekkor jött egy ötlete: nézzük meg azt a területet, ahol kábelt szoktak égetni.


A szántó melletti, személyautóval nehezen járható úton haladva értük el azt tisztást, ahol a kétes alakok végzik tevékenységüket. A fák árnyékában kör alakú kiégett területre bukkantunk, a viszonylag friss nyomok alapján úgy véltük, az elkövetők néhány napja végezhették a sűrű füsttel járó munkát.

Az önkéntes városvédők nagy harcot folytatnak az illegális hulladéklerakókkal is, akik a városszéli üdülőövezetet és a pszichiátria melletti erdős területet is kedvelik.

-Itt ha bemennénk jobbra, akkor rengeteg használt óvszert találnánk – mondta, majd mutatott egy bokrokkal igencsak benőtt ösvényre, ahol pásztorórákat szoktak tartani. Néhány méter múlva rátaláltunk egy zöldségesüzlet által a fák közé hordott szemétkupacra, ahol több száz banános és narancsos kartondoboz hevert. A halmok azonban nem fogynak el, mi több a távolban használt elektronikai berendezések lapultak. A szemétles után még egyszer visszatértünk a főtérre, majd elköszöntem társaimtól, akik hajnalig járták Esztergom utcáit.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!