Alfonz

Hídlap

Zajlik a munka a nagymarosi szabadstrandon

Mindannyiunk örömére megkezdődtek a munkálatok a strandon – írja a nagymarosi önkormányzat a hivatalos oldalán. Először játszótéri eszközöket, ivókutakat és öltözőket telepítenek a partra. Ugyanakkor arra is figyelnek, hogy minél kevésbé zavarják a strandolók nyugalmát.

Hirdetések

Mint arról beszámoltunk, a dunai szabadstrandok fejlesztése program keretében százmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a nagymarosi önkormányzat. A Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. kedvező döntésének értelmében lehetőségük nyílt arra, hogy a meglévő eszközöket lecseréljék és a jelenlegi elrendezést megváltoztassák.

Mivel a partszakasz hosszú, ezért a területet négy részre osztották fel. A tervezés során figyelembe vették a strandolók életkorát és igényeit, így az egyes szakaszokat a különböző elvárások szerint alakítják ki. Az I. szakaszban egy igazi látványosságot, egy hajót helyeznek el: a komplett játszótér funkcióját betöltő eszköz a 3-14 éves gyermekek számára kínál mozgási lehetőséget, ugyanakkor a felnőttek számára is vonzó lehet.

A fejlesztéseknek köszönhetően folyamatosan növekedhet a strandra kilátogatók száma, emiatt új mobil toalettet is elhelyeznek a parton. A játszótér környezetében a meglévővel azonos kialakítású és típusú padokat helyeznek el, tovább bringa szervízpontot és kerékpártárolót is építenek.

A strand második szakaszán a pihenésre és árnyékra vágyók találhatnak majd menedéket, számukra további padokat telepítenek. A tervek szerint a Mainzi utcánál található lejárónál alakítják ki a vízi mentők állomáshelyét.
A harmadik szakasz a kisgyermekes családok igényeit szolgálhatja ki: az 1-8 éves gyermekek szórakozási lehetőségeit többek között hinta, homokozó, kisvasúti kocsi, kis játszótorony, rugós eszközök szolgálják majd. A játékokon kívül ivókutat is építenek.

Az utolsó szakasz kimondottan a sportolni vágyók törzshelye lehet, ahol fitneszparkot helyeznek el. Ugyanakkor a strand állapotának fenntarthatósága és rendjének megőrzése érdekében homoktisztító gépet, mélységjelző bóját, szelektív hulladékgyűjtőket, információs táblákat, nyugágyakat is beszereznek. Nem utolsó sorban a kor igényeinek megfelelően WiFi hálózatot is kiépítenek, így a jövőben a Duna partján megpihenve akár az interneten is szörfölhetünk.

Az önkormányzat reméli, hogy a megújuló szabadstrand a lakosoknak és a tradícióknak is megfelel majd, továbbá tökéletesen beleillik a Dunakanyar arculatába.

(Látványtervek: nagymaros.hu)

Hirdetések
  • Szűk körben emlékeztek meg Esztergom felszabadításáról

    Minden októberben megemlékeznek Esztergomban III. Sobieski János lengyel királyról, illetve a törökök városból való kiűzésének időpontjáról. Idén a vírushelyzet miatt szerény körülmények között hajtottak fejet a dicső győzelem emléke és a hős uralkodó szobra előtt.

    Hídlap
  • Héregnél kapcsolták le az annavölgyi gyorshajtót

    Kis híján a megengedett sebesség kétszeresével közlekedett az az annavölgyi lakos, akit október 29-én Héregnél állítottak meg a tatabányai járőrök – írja a police.hu A 24 éves férfi a megengedett 50 kilométer/órás tempó helyett 96 kilométer/órával száguldozott.

    Hídlap