Szeparátor filmet gyártó üzem épül Nyergesújfalun

-Ez a beruházás egy újabb bizonyítékot szolgáltat arra, hogy Magyarország az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozik - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Toray Industries Hungary Kft. nyergesújfalui üzemének alapkőletételi ünnepségén.

-Ez a beruházás egy újabb bizonyítékot szolgáltat arra, hogy Magyarország az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozik – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Toray Industries Hungary Kft. nyergesújfalui üzemének alapkőletételi ünnepségén.

A miniszter elmondta, hogy 127 milliárdos beruházás keretében épül fel a lítium akkumulátorokhoz használt szeparátor filmet előállító üzem a város határában. A beruházás 188 munkahelyet is teremt, melyeknek nagy része felsőfokú, mérnöki végzettséget igényel. Éppen ezért a kormány a befektetéshez 4,7 milliárd forint támogatást nyújtott.

A politikus megjegyezte, hogy idén ünnepeljük a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok évfordulóját, amely az Osztrák-Magyar Monarchia és a Japán Birodalom által 1869-ben megkötött barátsági, kereskedelmi és hajózási egyezménynek köszönhető. Az évforduló kapcsán megemlítette, hogy kulturális intézetet nyit az ország Tokióban.

-Kijelenthetjük, hogy országaink közötti politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatok még sosem voltak olyan erősek és szerteágazóak, mint manapság – mondta, majd hozzátette: két olyan nemzetről beszélünk, amely a saját és a másik ország kulturáját is tiszteli, és becsüli. Ez pedig jó alapot ad az együttműködésre. Japán mára az elsőszámú ázsiai befektetővé vált hazánkban: többek között 160 vállalat, 34 ezer embert foglalkoztatnak és összesen 800 milliárd forintnyi beruházást valósítottak meg Magyarországon.

-A legújabb technológiai színvonalat, modern eszközöket és termelési folyamatokat alkalmazzák hazánkban. A mostani beruházásukkal is hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar gazdaság dimenzióváltása sikeresen végbe menjen és ahhoz is, hogy a gazdaságunk fenn tudja tartani Európa-bajnoki növekedési ütemét – fogalmazott.

A miniszter rámutatott arra is, hogy a rendszerváltozás után az elsők között érkeztek a japán vállalatok, köztük a Suzuki is bizalmat szavazott és befektetett az új alapokra helyezendő magyar gazdaságba. Szijjártó Péter elmondta, hogy a hagyományos autóipar egyik európai fellegvára vagyunk és bízhatunk benne, hogy az innovációk alkalmazásával az egyre inkább elektromos és hibrid meghajtású autógyártásban is előkelő helyet foglalhatunk el. A Toray beruházása két ütemben valósul meg, melynek eredményeként a cég gyártókapacitása globálisan húsz százalékkal fog növekedni. Az új üzem 48,5 hektáros területen épül fel, a 10-es főút és a Duna közötti területen. A vállalat a világ 26 országában van jelen, és mint elhangzott, komoly versenyben sikerült Magyarországra csábítani a befektetőt. Zárásként úgy fogalmazott: a magyar exportteljesítmény is jelentősen növekedhet, míg a Japánnal való kereskedelmi kapcsolatok is várhatóan tovább bővülnek majd.

Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője felidézte, hogy 69 évvel ezelőtt rakták le a Magyar Viscosa Rt. nyergesújfalui gyárának alapkövét. A cég éveken keresztül eredményesen tevékenykedett, majd áttértek a szénszál gyártásra, amellyel új lehetőségek nyíltak meg előttük. Elmondta, hogy a dolgozók eredménye és az elvégzett munka hívta fel a Zoltek figyelmét arra, hogy érdemes itt befektetni, majd később tovább fejlődött a gyár. Az új üzem elősegítheti az ország és a térség fejlődését.

Nikkaku Akihiro, a Toray Industries elnöke elmondta, hogy a cégük 2014-ben a Zoltek szénszálgyártó üzemét. Muramacu Kijosi, a vállalat értékesítési vezetője közölte, hogy a Toray két évtizede a lítium akkumulátorokban használt szeparátor film egyik legnagyobb gyártója. A cég biztosítja a világ szénszálgyártásának a felét, termékeiket szélerőművek turbináinak megerősítésére és repülőgépek fékrendszerihez is használják. Megemlítette, hogy többek között a nyergesújfalui vállalat is támogatta Fa Nándort a Spirit of Hungary óceánjáró versenyvitorlás megépítésében. Sato Kuni magyarországi japán nagykövet is felszólalt a sajtótájékoztatón, majd következett az első kapavágási szertartás.

Japánban az építkezések megkezdése előtt első kapavágási szertartásokat szoktak tartani, melyeknek lényege, hogy az épület helyszínéül szolgáló területet jelképesen megtisztítják. A meghívott japán vendégek, valamint Szijjártó Péter, dr. Völner Pál és Mihelik Magdolna polgármester asszony is ásót ragadott, hogy japán tradíciókat követve jelképesen elindítsák a beruházást.

 
(Fotók: beküldött képek)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!