Élményekkel teli olvasótábort szervezett a Helischer József Városi Könyvtár

Huszonöt gyermek részvételével rendezte meg idei egyhetes olvasótáborát a Helischer József Városi Könyvtár. A fiatalok mindennapjait különféle rémek és csodaerővel bíró lények is végigkísérték. A táborozók többek között Kollár Árpád költővel is megismerkedhettek.

Huszonöt gyermek részvételével rendezte meg idei egyhetes olvasótáborát a Helischer József Városi Könyvtár. A fiatalok mindennapjait különféle rémek és csodaerővel bíró lények is végigkísérték. A táborozók többek között Kollár Árpád költővel is megismerkedhettek.

Az első napon a bemutatkozás és ismerkedés után a fantáziáé volt a főszerep. Az első csoportos feladatként egy-egy perc alatt minél több dolgot vagy élőlényt kellett írniuk a gyermekeknek, ami piros, magas, láthatatlan, nyomot hagy, csenget, fúj vagy ragad. A könyvtár alkalmazottai jókat derültek, hiszen sok érdekes dolog került elő. Egy másik feladatban egy szabadon választott tárgy nevére, és egy cselekvésre kellett egy olyan megoldást, ötletet találniuk, amelyben a kettőnek együtt van értelme.

Indián titkosírás is fejtettek meg a gyerekek, anyanyelvi játékokat is belecsempésztek a feladatok közé és még ékszerkészítésre is maradt idő. A délutánt a Komárom-Esztergom Megyei Levéltárban töltötték, ahol Erdélyi Szabolcs vezetésével egy címerekkel kapcsolatos múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt. A szakember sok érdekes információt osztott meg a címerek eredetével, és jelképrendszerével kapcsolatban.

A második napon két nagyszerű vendége volt a könyvtárnak: délelőtt Kollár Árpád költő egy jó hangulatú foglalkozás keretében a gyerekeket bevonva kézzelfogható módon szemléltette, mi minden kell ahhoz, hogy egy könyvet tarthassunk a kezünkben. Fontos elméleti kérdések is terítékre kerültek a költő A Völgy, írta Tárkony című könyve kapcsán. A könyv főhőse Tárkony és barátja Oregán arról vitatkozik, hogy mitől vers a vers és vers-e egyáltalán Tárkony verse, ami így szól: „Púpom púpjából csöpög a világ / Ó.” Ennek a fontos kérdésnek a boncolgatásába a gyerekek is beszálltak, jó kis diskurzus kerekedett belőle.

Persze az alkotás sem maradhatott el, versírással zárult ez a jó hangulatban töltött délelőtt. Délután Pifkó Célia A szörnyek a szobádban című első mesekönyvét mutatták be. A kötet nem rémisztő szörnyekről szól, hanem inkább humoros, hiszen tele van szeretetreméltó és kedves szereplőkkel, melyek könyvbéli megjelenítése Orosz Annabella illusztrátor érdeme.

Miután Célia bemutatta a könyvet és felolvasott belőle egy részletet, arról beszélgetett a gyerekekkel, hogy vannak-e a könyv főszereplőjéhez hasonló tapasztalataik, vannak-e „szörnyeik” a szobájukban, és hogyan képzelik el őket. A gyerekeknek rengeteg ötletük volt, jobbnál jobb dolgokat találtak ki és a foglalkozás végén rajzban meg is jelenítették őket.

Harmadnap Tatára utaztak a gyermekek, ahol biológus szakvezetőnk vezetésével bejárták a Fényes Tanösvényt, amely a karsztforrások által táplált láperdők-, és rétek fölött kiépített 1350 méter hosszú, a látogatóknak készült cölöpsétány. Ezen járva felfedezhték ennek az egyedülálló lápvidéknek a csodálatos növény, és állatvilágát is.

Utolsó előtti napon Horváth Zoltánnal, a Játékkunyhó vezetőjével a könyvtárban izgalmas nyomozást folytattak a gyermekek. Bár a Könyvtárosok Réme kicsusszant a kezeik közül, ám fáradozásunk nem volt hiába, hiszen a hátrahagyott nyomok alapján sikerült őt azonosítani, és a könyvtári dolgozókkal közösen egy titkos széfben értékes könyvtári dokumentumokra is akadtak. Délután a Keresztény Múzeumban kiállított műtárgyakon is felfedeztek olyan lényeket, amelyeket a mesék és legendák világából ismerhetünk. Vereckei András múzeumpedagógus egy nagyon mulatságos feladványt is készített a gyerekeknek, amihez megint csak jócskán szükség volt képzelőerőre, és kézügyességre is.

A könyvtár munkatársai az utolsó nap délelőttjén montázs technikával szemléltették, hogy milyen csodálatos dolog is az olvasás. A délutáni strandolás idén sem hiányozhatott a programból, végezetül régi hagyományukhoz híven minden gyereket egy-egy könyvvel ajándékoztak meg, hogy a nyári szünetre is legyen mindenkinek maradandó olvasmányélménye. A dolgozók számára örömteli volt látni, hogy a gyerekek kreatívak és a közfelfogással ellentétben szeretik a könyveket, szeretnek olvasni és nyitottak a világ csodálatos jelenségeire.

(Forrás: Zimonyi Zsanett)
(Fotók: Kuglerné Szuroviák Szilvia)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!