Robbanótestet találtak Csolnokon

Második világháborús tüzérségi lövedéket találtak július 27-én, szombaton délután Csolnokon - írja a honvédségi információk alapján az MTI. A tizenöt centiméter átmérőjű robbanótest miatt ötvenhat embert telepítettek ki az otthonából és még a Kossuth Lajos utcai uszodát is kiürítették.

Második világháborús tüzérségi lövedéket találtak július 27-én, szombaton délután Csolnokon – írja a honvédségi információk alapján az MTI. A tizenöt centiméter átmérőjű robbanótest miatt ötvenhat embert telepítettek ki az otthonából és még a Kossuth Lajos utcai uszodát is kiürítették.

Gajdos Milán, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy a lövedék a Kossuth Lajos utcában, egy építkezésen került elő. Információink szerint azonban nem a főúton, hanem a Szent János parkban, a szabadtéri színpad építése közben találták a robbanótestet. A bejelentés után a helyi polgárőrök és a rendőrök is a helyszínre siettek.

A német gyártmányú eszköz kilőtt állapotban volt, vagyis éles gyújtószerkezettel bukkant elő, emiatt úgy döntöttek, hogy a község egy távolabbi pontján semmisítik meg. A szakértők műszerekkel fésülték át a félkész állapotban lévő színpad környékét, de nem találtak további robbanótesteket. A szerkezet elszállítása után visszatérhettek a lakók az otthonaikba.

A második világháború végjátékában, 1944-ben érte el a front a térséget: december 24-én ajándék helyett ágyúdörgések tartották lázban a lakosságot, majd egészen februárig a település közelében húzódott a frontvonal. Ennek fényében nem meglepő, hogy több mint hetven évvel a harcok után is előkerülnek még robbanótestek.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!