Újabb lakossági kérdéseket válaszolt meg Hernádi Ádám

Ígéretéhez híven újabb lakossági kérdésekre válaszolt Hernádi Ádám, Esztergom turizmusáért felelős miniszteri biztos, a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltje. Ezúttal is sokan érdeklődtek a várost érintő ügyek és problémák kapcsán.

Ígéretéhez híven újabb lakossági kérdésekre válaszolt Hernádi Ádám, Esztergom turizmusáért felelős miniszteri biztos, a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltje. Ezúttal is sokan érdeklődtek a várost érintő ügyek és problémák kapcsán.

Hernádi Ádám elsőként a rendezési tervvel kapcsolatos kérdésre válaszolt. Elmondta, hogy a rendeletet várhatóan még a mostani képviselő-testület fogja elfogadni. Miniszteri biztosként is tapasztalja, hogy ez a kérdés az önkormányzati- és magánberuházások tekintetében is fontos, ezért kiemelten kezelendő.

Az esztergomi közműhálózat fejlesztése kapcsán megjegyezte: már ebben a ciklusban sikerült az önkormányzat bevonásával lefektetni a szamárhegyi és búbánatvölgyi utcákban az új gerincvezetéket, a jövőben pedig városszerte folytatni kell a hálózat bővítést. Véleménye szerint a csatornarendszer kiépítése mellett az útfejlesztésre is kellő figyelmet kell fordítani és minél előbb szilárd burkolattal kell ellátni a murvás utakat.

Többen érdeklődtek a várost átszelő és Esztergom területén haladó kerékpárútvonalakkal kapcsolatban. A miniszteri biztos kifejtette, hogy az EuroVelo 6 térségi szakaszának tervezése jelenleg is zajlik, a nyomvonalat pedig uniós és kormányzati forrás segítségével építik majd meg. Egyúttal kiemelte, hogy az itt élők igényeit is figyelembe kell venni a fejlesztésekkel kapcsolatban. Az ipari park és a belváros között húzódó kerékpárút hamarosan elkészül, míg a várost Párkánnyal összekötő nyomvonallal kapcsolatban hamarosan bejelentést tesz.

Hernádi Ádám szerint nem csak Pilisszentlélek tekintetében, hanem az egész város szempontjából prioritásként kell kezelni a közösségi közlekedés témakörét. Ennek megfelelően az Innovációs és Technológiai Minisztériumban már több alkalommal egyeztetett, hiszen véleménye szerint a városi közlekedés ügye alapjaiban határozza meg az itt lakók életminőségét és turisztikai szempontból is kiemelten fontos.

Egy érdekes problémára is felhívták a figyelmét: a Szalézi lakótelep buszmegállójában a reklámfelület kitakarja a várakozókat, így a buszvezetők sokszor nem veszik észre az utazókat. Megígérte, hogy utánanéz az esetnek.
Az egyik legizgalmasabb kérdés kétségkívül az volt, hogy a képviselő-jelöltek mit tettek eddig a városért? Hernádi Ádám elmondta, hogy a jelöltek személyesen fognak bemutatni a választópolgároknak, akik kérdezhetnek is tőlük. Megjegyezte, hogy várost építeni csak a lakosokkal közösen lehet.

A videóban cáfolta azt, hogy csőd fenyegetné a várost, ugyanakkor a fejlesztésekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: az önkormányzat önerőből nem tud minden projektet megvalósítani. Egy átgondolt, józan gazdaságpolitikával lehetőség nyílhat a fejlesztések felgyorsítására.

– Esztergom összes településrésze egyforma gondoskodást igényel – mondta, majd megjegyezte, hogy olyan képviselő-testületi, önkormányzati és hivatali munkát képzel el, amely ezt az egyenlőséget alapelvként kezeli. Szó esett a rongálásokról és az illegális szemétlerakásokról is. A miniszteri biztos azt kéri a lakóktól, hogy feltétlenül jelentsék, ha ilyen esetekkel találkoznak.

Tavaly petíció indult azért, hogy a Dunakanyarban lehessen fogni magyar nyelvű rádióadókat. Hernádi Ádám megjegyezte, hogy Esztergom lakosságának döntő többsége támogatta a kezdeményezést, ő pedig jelezni fogja a szakhatóság felé a felvetett problémát.

A Suzuki gyár lakótelepen keresztül vezető forgalmának megszüntetése is újfent napirendre került. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az ipari park cégeivel folyamatosan egyeztetnek, és olyan megoldáson dolgoznak, amely minden fél tetszését elnyerheti.

A Palatinus-tó turisztikai szempontból számtalan kiaknázatlan lehetőséget rejt magában. Hernádi Ádám szerint részletes közép- és hosszútávú fejlesztési koncepciót kellene megalkotni, amelynek egyik elemeként kellő számú parkolóhelyet is kialakítanának.

Magyarország Kormánya a Dunakanyart érintő feljesztési koncepciója keretén belül 17 milliárd forint támogatást hagyott jóvá Esztergom számára, melynek jelentős részét a városkép megújítására kell fordítani. Hernádi Ádám kijelentette, hogy miniszteri biztosként koordinálni és segíteni fogja a régi épületek felújítását célzó beruházásokat, majd új funkcióval tölthetik meg azokat.

– Az önkormányzat katalizátor szerepet tölt be és kiemelt felelőssége van a helyi vállalkozókat érintő kérdésekben – fogalmazott, majd elmondta, hogy a cégeket segítő, adminisztrációs terheket csökkentő, helyben termelt értékeket előtérbe helyező hozzáállásra törekszenek.

Bár a jelenlegi ciklusban több út- és járdaszakasz megújult, reméli, a jövőben egy átfogó infrastrukturális fejlesztési tervre lesz szükség. Véleménye szerint meg kell hallgatni a lakossági panaszokat és észrevételeket, hiszen csak közös erővel varázsolhatják olyan hellyé Esztergomot, ahol mindenki jól érezheti magát.

Egy lakos arról kérdezte Hernádi Ádámot, hogy műfüves pálya vagy néprajzi múzeum illik-e Szentgyörgymező látképébe. Megjegyezte, hogy a szóban forgó terület rendkívül értékes és csak a szakemberek, valamint az ott élők bevonásával közösen találhatnak megfelelő funkciót a vár alatti ingatlannak. Az esztergomi polgármester-jelölt továbbra is várja a lakosok kérdéseit.

(Borítókép: RTVE)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!