Határon átívelő kerékpárkölcsönző-rendszert alakítanak ki Esztergomban és Párkányban

Augusztus 1-jén, sajtótájékoztatót tartottak a határon átívelő kerékpárkölcsönző-rendszer kialakítása kapcsán az esztergomi városházán. Mária Valéria Bike néven határon átnyúló kerékpárkölcsönző-rendszert alakítanak ki Esztergomban és Párkányban.

Augusztus 1-jén, sajtótájékoztatót tartottak a határon átívelő kerékpárkölcsönző-rendszer kialakítása kapcsán az esztergomi városházán. Mária Valéria Bike néven határon átnyúló kerékpárkölcsönző-rendszert alakítanak ki Esztergomban és Párkányban.

A két település önkormányzata, az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében közös fejlesztést valósítja meg a „Mária Valéria Bike – Public cross-border bicycle-sharing system in Esztergom and Sturovo” című projektet, melynek teljes költségvetése 921.155 euró.

Ebből az összegből 782.982 euró Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) támogatás, 92.155 euró állami hozzájárulás, az önkormányzatok önrésze pedig mintegy 46.058 eurót tesz ki. Esztergom projektrészének költségvetése összesen 496 ezer euró, melynek öt százalékát a város saját költségvetéséből finanszírozza. A beruházás 2019. október 31-ig valósulhat meg.

A projekt keretében megvalósuló fejlesztéseket a sikeres közbeszerzés nyertese, a T-Systems Magyarország Zrt. végzi alvállalkozójával, a helyi Neuzer Kft.-vel közösen. A kerékpárokat is az esztergomi vállalkozás gyártja majd le.
Többek között kialakítanak tizennégy darab új kerékpárkölcsönző állomást, amelyből nyolc Esztergomban, míg hat darab Párkányban épül. Ezeken a pontokon a hatvan darab hagyományos és negyvenöt darab elektromos rásegítésű kerékpárokhoz lehet majd hozzájutni. A bérlésre egy applikáción keresztül lesz lehetőségünk, de több helyszínen személyesen igényelhetjük a közlekedési eszközöket.

A sajtótájékoztatón részt vett Romanek Etelka esztergomi, Szabó Eugen párkányi polgármester, Hernádi Ádám, Esztergom város turizmusáért felelős miniszteri biztos, Fóti Balázs, a T-System megbízottja, valamint Popovics György a megyei közgyűlés elnöke is.

Romanek Etelka elmondta, hogy a környezetvédelmi szempontból és a klímaváltozás miatt is fontos a kerékpározás népszerűsítése. Az új fejlesztés család- és környezetbarát lesz, amely elősegíti a folyó két partján élők közlekedését.

Szabó Eugen megjegyezte, hogy korábban csodálkozva néztek át az Esztergomban elindított kerékpárkölcsönző rendszert. Szerettek volna hasonlót kialakítani, a mostani beruházás pedig nem csak a párkányiak, de az esztergomiak álmát is megvalósíthatja. Hozzátette, hogy a két várost összekapcsoló közlekedési eszköz nem csak a lakosoknak, hanem a turisták körében is népszerű lehet.

Hernádi Ádám kiemelte, hogy minél többen kerékpároznak egy településen, annál fejlettebbnek mondható a környezetbarát infrastruktúrája. Példaként állította a nyugati országokat, ahol előszeretettel használják a kétkerekű közlekedési eszközt. Fontosnak tartja ugyanakkor, hogy a 21. századi fejlesztések olyanok legyenek, hogy mellettük a több száz éves hagyományok is fennmaradhassanak.

Fóti Balázs ismertette, hogy a két országban először valósul meg határon átívelő kerekpárkölcsönző-rendszer. Ez a rendszer azért is lesz különleges, mert hagyományos és hibrid eszközöket is bérelhetünk majd. Utóbbiak tekerés közben töltik fel az akkumulátort, mely 25 km/óráig segít majd a haladásban. Ezáltal az idősebb korosztály is kényelmesen utazhat majd.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!